Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Τα φίδια είχαν σύμμαχο τον αστεροειδή που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους
[Η Ναυτεμπορική]: Τα φίδια είχαν σύμμαχο τον αστεροειδή που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους

[Η Ναυτεμπορική]: Τα φίδια είχαν σύμμαχο τον αστεροειδή που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους

Πριν από 66 εκατ. έτη ένας αστεροειδής με διάμετρο 10-15 χλμ. έπεσε στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα η χερσόνησος του Γιουκατάν στο Μεξικό προκαλώντας καταστροφή πλανητικού επιπέδου με αποτέλεσμα να εξοντωθεί περίπου το 80% της ζωής στην επιφάνεια.

Είναι γνωστό ότι ανάμεσα στα θύματα ήταν και οι δεινόσαυροι οι οποίοι κυριαρχούσαν για περίπου 150 εκατ. έτη στη Γη. Η εξαφάνιση των δεινοσαύρων επέτρεψε στα θηλαστικά που κατάφεραν να επιβιώσουν να βγουν από τις κρυψώνες στις οποίες ζούσαν κατά βάση το προηγούμενο χρονικό διάστημα, να ακμάσουν και να γίνουν εκείνα τα κυρίαρχα ζώα του πλανήτη ανοίγοντας έτσι ο δρόμος για την εμφάνιση του ανθρώπου.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Communications» ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι εκτός από τα θηλαστικά εκείνα που ωφελήθηκαν πολύ από την πτώση του αστεροειδή πριν από 66 εκατ. έτη ήταν και τα φίδια. Όπως αναφέρουν τα φίδια στην εποχή των δεινοσαύρων ήταν όπως και τα θηλαστικά μια μικρή και απομονωμένη σε συγκεκριμένες περιοχές οικογένεια ζώων. Η πτώση του γιγάντιου διαστημικού βράχου πιθανότατα εξόντωσε κάποια είδη φιδιών αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές τα λίγα φίδια που κατάφεραν να επιβιώσουν βρήκαν το περιβάλλον που χρειάζονταν για να ακμάσουν παράλληλα με τα θηλαστικά ζώα.

Τα φίδια άρχισαν μετά την πτώση του αστεροειδούς να εξελίσσονται με ταχύ ρυθμό και να κάνουν την εμφάνιση τους νέα είδη για να φτάσουμε στον σημερινό αριθμό των περίπου τριών χιλιάδων ειδών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!