Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Η Ευρώπη και το γερμανικό «παράδοξο» 
[Η Ναυτεμπορική]: Η Ευρώπη και το γερμανικό «παράδοξο» 

[Η Ναυτεμπορική]: Η Ευρώπη και το γερμανικό «παράδοξο» 

Του Μιχάλη Ψύλου

Πρώτα τα καλά νέα: Η Ευρώπη βιώνει ρυθμούς ανάπτυξης που παρατηρήθηκαν πρόσφατα μόνο σε αναδυόμενες οικονομίες. Η Κομισιόν αναμένει για εφέτος αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης, μέσο όρο κατά 5%. «Η ΕΕ ανακάμπτει από την πανδημία ταχύτερα από το αναμενόμενο» λέει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στη Handelsblatt. «Η αποφασιστική και συντονισμένη δράση μας για τον περιορισμό της κρίσης, αποδίδει καρπούς».

Και τώρα τα άσχημα νέα: «Οι οικονομικές προοπτικές είναι γεμάτες με αβεβαιότητα», παραδέχεται ο Λετονός αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Νέοι κίνδυνοι προκύπτουν : Το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού σαρώνει την Γηραιά ήπειρο και απαιτούνται και πάλι περιορισμοί στις επαφές. Η Σλοβακία είναι η επόμενη χώρα που επιβάλει lockdown μετά την Αυστρία και την Ολλανδία και πολλοί διερωτώνται ποιο κράτος –μέλος θα ακολουθήσει στην καραντίνα.

Τα βλέμματα των Ευρωπαίων στρέφονται πάντως τώρα στο Βερολίνο, μετά τη συμφωνία συγκρότησης της νέας κυβέρνησης υπό τον Ολαφ Σολτς. «Η Γερμανία του Ολαφ Σολτς απομακρύνεται από την εικόνα ενός γκρινιάρικου μέλους του ευρωπαϊκού κλαμπ, όπως φάνηκε στα χειρότερα χρόνια της κρίσης του ευρώ», γράφει η ισπανική El Pais. «Χωρίς να κάνει σημαντική στροφή από την παραδοσιακή δημοσιονομική της ορθοδοξία, η τρικομματική κυβέρνηση, που ετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία της ηγετικής δύναμης της Γηραιάς ηπείρου, δείχνει σημάδια μεγαλύτερου ανοίγματος και ενός ακομπλεξάρικου ευρωπαϊσμού», εκτιμά η ισπανική εφημερίδα. Επικαλείται μάλιστα το γεγονός ότι στις 179 σελίδες του κυβερνητικού προγράμματος που παρουσίασαν οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, η λέξη «Ευρώπη» εμφανίζεται 254 φορές σε σύγκριση με τις 144 στις οποίες αναφέρεται η λέξη «Γερμανία». Η El Pais σημειώνει με ικανοποίηση ότι «το Βερολίνο εμφανίζεται πλέον ανοικτό για τη μεταρρύθμιση των κανόνων δαπανών των χωρών της ΕΕ, αποδέχεται την έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους από το σχέδιο βοήθειας του προγράμματος Next Generation EU και προωθεί την τραπεζική ένωση». «Η ανάγνωση του κειμένου δίνει την ιδέα μιας κυβέρνησης πολύ ευνοϊκής για μια ισχυρή ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, με μια σαφή δήλωση για τη διασφάλιση της υπεροχής του κράτους δικαίου και μια αναφορά στις αλλαγές στις Συνθήκες», εκτιμά ο Γερμανός οικονομολόγος Γκάντραμ Βολφ, διευθυντής του ινστιτούτου Bruegel των Βρυξελλών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!