Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Το ευρωπαϊκό παραμύθι έχει κινεζικό δράκο
[Η Ναυτεμπορική]: Το ευρωπαϊκό παραμύθι έχει κινεζικό δράκο

[Η Ναυτεμπορική]: Το ευρωπαϊκό παραμύθι έχει κινεζικό δράκο

Της Πέπης Γρηγοριάδου
pegri@naftemporiki.gr

Η καταρχήν επενδυτική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας φαίνεται αρχικά να ευνοεί την Ε.Ε. καθώς βασικός στόχος της είναι η εξισορρόπηση της εμπορικής και επενδυτικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας και καθώς η Κίνα έχει ελεύθερη πρόσβαση, τα οφέλη αφορούν στην Ευρώπη. Εξάλλου η Κομισιόν ανέφερε ότι όλοι οι ευαίσθητοι τομείς προστατεύονται στη συμφωνία. Εκεί είναι που εγείρονται ερωτήματα για το τι πραγματικά κερδίζει η Κίνα. Στο σκηνικό εμφανίζονται και οι ΗΠΑ με την στρατηγική που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τόσο απέναντι στην Κίνα όσο και απέναντι στην Ε.Ε. Η Κίνα αποτελεί για την Ε.Ε. εταίρο στο εμπόριο και τις επενδύσεις αλλά αντίπαλο σε θέματα αρχών. Πόσο όμως αυτά μπορούν να συγκεραστούν σε μία ενιαία πολιτική απέναντι στον κινεζικό δράκο. Το εμπορικό ισοζύγιο των κορυφαίων οικονομιών, ο εμπορικός πόλεμος με τους δασμούς, οι επταετείς αργές διαπραγματεύσεις που κατέληξαν σε μία γρήγορη συμφωνία, η προεδρία Μπάιντεν και η δυσαρέσκεια στους κόλπους της Ε.Ε. διαμορφώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινήθηκε η επενδυτική συμφωνία Ε.Ε. Κίνας.

Τι προβλέπεται
Η Κομισιόν διακηρύσσει ότι η συμφωνία είναι επιτυχία για την Ευρώπη, καθώς επιτρέπει σε ευρωπαϊκές εταιρείες να δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους της κινεζικής οικονομίας χωρίς να χρειάζονται σύσταση κοινοπραξιών με κινεζικές, κάτι που είχαν επικρίνει και οι ΗΠΑ, ούτε να υπάρχει πλαφόν σε ξένα κεφάλαια.

Εταιρείες της Ε.Ε. θα μπορούν να έχουν παρουσία στον τομέα των ηλεκτροκίνητων αυτοκινητοβιομηχανιών, τα ιδιωτικά νοσοκομεία, τη ναυτιλία, τη διαφήμιση, το real estate, υπηρεσίες cloud και τις αεροπορικές μεταφορές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!