Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Ευρωπαϊκή διευκόλυνση για το έλλειμμα
[Η Ναυτεμπορική]: Ευρωπαϊκή διευκόλυνση για το έλλειμμα

[Η Ναυτεμπορική]: Ευρωπαϊκή διευκόλυνση για το έλλειμμα

Του Θάνου Τσίρου
ttsiros@naftemporiki.gr

Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των μέτρων στήριξης που ελήφθησαν προκειμένου να στηριχτεί εν μέσω πανδημίας η αγορά δεν θα προσμετρηθεί στο φετινό έλλειμμα και θα «χτυπήσει» μόνο στο δημόσιο χρέος. Η συγκεκριμένη δημοσιονομική διευκόλυνση δεν θα ισχύσει μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται ότι μέτρα τα οποία αφορούν χρηματοδοτικές διευκολύνσεις επιχειρήσεων ή φυσικών προσώπων δεν θα αντιμετωπίζονται ως δαπάνες της τρέχουσας χρήσης, με το επιχείρημα ότι οι ωφελούμενοι θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν τα χρήματα αυτά. Για τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό, αυτή η λογιστική διευθέτηση θα έχει σημαντικό αντίκτυπο, καθώς από το συνολικό πακέτο μέτρων στήριξης -το οποίο σε ταμειακούς όρους αναμένεται να προσεγγίσει τα 19-20 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με τις εγγυήσεις και τις αναστολές φόρων θα ξεπεράσει τα 25-26 δισ. ευρώ- τα μέτρα που θα αφορούν είτε τις επιστρεπτέες προκαταβολές είτε και τις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ.

Αφαίρεση αυτού του ποσού τόσο από το πρωτογενές έλλειμμα όσο και από το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης -σε λογιστικούς όρους, καθώς σε πραγματικούς όρους η δαπάνη έχει πραγματοποιηθεί- θα περιορίσει το ύψος του ελλείμματος κατά τουλάχιστον 2-2,5 ποσοστιαίες μονάδες. Χωρίς αυτή τη διευθέτηση υπήρχε ορατός πλέον ο κίνδυνος το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης να διαμορφωθεί ακόμη και πάνω από το 10% του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα:

* Πρωτογενές αποτέλεσμα: Πριν ανακοινωθούν τα νέα μέτρα οικονομικής στήριξης, το οικονομικό επιτελείο είχε υπολογίσει το φετινό πρωτογενές έλλειμμα στα 9,723 δισ. ευρώ με βάση τον ορισμό ESA 2010 ή στα 10,643 δισ. ευρώ με βάση τη μεθοδολογία της ενισχυμένης εποπτείας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!