Κυριακή, 9 Αυγούστου 2020
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Έρευνα: Η ακτινοβολία επιβραδύνει τη διάβρωση σε κάποια υλικά, αντί να την επιταχύνει
[Η Ναυτεμπορική]: Έρευνα: Η ακτινοβολία επιβραδύνει τη διάβρωση σε κάποια υλικά, αντί να την επιταχύνει

[Η Ναυτεμπορική]: Έρευνα: Η ακτινοβολία επιβραδύνει τη διάβρωση σε κάποια υλικά, αντί να την επιταχύνει

Η ακτινοβολία γενικότερα προκαλεί διάβρωση και φθορά στα υλικά που εκτίθενται σε αυτήν, με αποτέλεσμα κάποια εξαρτήματα- κλειδιά σε περιβάλλοντα υψηλής ακτινοβολίας (όπως πυρηνικοί αντιδραστήρες) να χρειάζονται αντικατάσταση. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις συμβαίνει το αντίθετο- και αυτό ανοίγει τον δρόμο για κράματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε αντιδραστήρες σχάσης ή σύντηξης.

Όπως αναφέρει το MIT News, ερευνητές στο ΜΙΤ και στην Καλιφόρνια ανακάλυψαν πως, αντί να επιταχύνει την υποβάθμιση του υλικού, η ακτινοβολία βελτιώνει την αντοχή του, διπλασιάζοντας εν δυνάμει τη διάρκεια ζωής του.

Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σε νέα σχέδια αντιδραστήρων, όπως αντιδραστήρες σχάσης με τηγμένο άλας και αντιδραστήρες σύντηξης. Παρουσιάστηκε στο Nature Communications σε επιστημονικό άρθρο από τον καθηγητή Μάικλ Σορτ του ΜΙΤ, τον τελειόφοιτο Γουέιγιουε Ζου και πέντε άλλους στο ΜΙΤ και το Lawrence Berkeley National Laboratory.

O Σορτ είπε πως η ανακάλυψη έγινε κατά τύχη, καθώς σκοπός ήταν να ποσοτικοποιηθεί το αντίθετο φαινόμενο: Αρχικά ήθελαν να διαπιστώσουν πόσο αυξάνει η ακτινοβολία τον ρυθμό διάβρωσης σε συγκεκριμένα κράματα νικελίου και χρωμίου, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως επικάλυψη στην πυρηνική βιομηχανία.

Τα πειράματα ήταν δύσκολο να διεξαχθούν, επειδή είναι αδύνατον να μετρηθούν θερμοκρασίες απευθείας στο σημείο αλληλεπίδρασης μεταξύ του τηγμένου άλατος, που χρησιμοποιείται ως ψυκτικό, και της επιφάνειας του μεταλλικού κράματος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!