Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Επιτυχείς δοκιμές drones με απινιδωτές στη Σουηδία
[Η Ναυτεμπορική]: Επιτυχείς δοκιμές drones με απινιδωτές στη Σουηδία

[Η Ναυτεμπορική]: Επιτυχείς δοκιμές drones με απινιδωτές στη Σουηδία

Ερευνητές στο Karolinska Institutet στη Σουηδία παρουσίασαν τα αποτελέσματα ενός πιλοτικού προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου χρησιμοποιήθηκαν drones για την παράδοση απινιδωτών σε πραγματικά περιστατικά καρδιακών επεισοδίων: Τα drones απεστάλησαν σε πάνω από 1/5 των περιστατικών και κατέφθασαν στις περισσότερες περιπτώσεις στον προορισμό τους πριν τα ασθενοφόρα.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος δημοσιεύτηκαν στο European Heart Journal και παρουσιάστηκαν στη διάσκεψη της European Society of Cardiology. Πρόκειται για την πρώτη φορά στον κόσμο που μια ομάδα ερευνητών είναι σε θέση να παρουσιάσει αποτελέσματα από μία μελέτη κατά την οποία drones μετέφεραν από αέρος απινιδωτές σε τοποθεσίες αληθινών καρδιακών επεισοδίων, τόνισε ο Αντρέας Κλάεσον, αναπληρωτής καθηγητής στο Κέντρο Επιστημών Ανάνηψης στο Τμήμα Κλινικών Επιστημών και Εκπαίδευσης Södersjukhuset στο Ινστιτούτο.

Όταν κάποιος υφίσταται καρδιακή προσβολή, κάθε στιγμή μετράει. Αυτή τη στιγμή, περίπου 1 στους 10 επιβιώνει από καρδιακές προσβολές εκτός νοσοκομείου. Ωστόσο με έγκαιρη ΚΑΡΠΑ και χρήση ΑΕD (automated external defibrillator) οι πιθανότητες επιβίωσης φτάνουν το 50%-70%. Για να επιτευχθεί αυτό, όμως, η βοήθεια πρέπει να καταφθάνει γρηγορότερα.

Αναφορές από τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας στη Σουηδία δείχνουν ότι το 2019 ο μέσος χρόνος αντίδρασης από την ενημέρωση μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου ήταν 11 λεπτά. Στο πλαίσιο του σχετικού ερευνητικού προγράμματος, που έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 2020 στο Κουνγκέλβ και το Γκέτεμποργκ, στη δυτική Σουηδία, εξετάστηκε μια μέθοδος που περιλαμβάνει συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας, χειριστών drones και του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!