Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Επιστημονική έρευνα-«μαμούθ»: 13 γενετικοί παράγοντες κινδύνου για λοίμωξη ή σοβαρή Covid-19
[Η Ναυτεμπορική]: Επιστημονική έρευνα-«μαμούθ»: 13 γενετικοί παράγοντες κινδύνου για λοίμωξη ή σοβαρή Covid-19

[Η Ναυτεμπορική]: Επιστημονική έρευνα-«μαμούθ»: 13 γενετικοί παράγοντες κινδύνου για λοίμωξη ή σοβαρή Covid-19

Μια μεγάλη διεθνής κοινοπραξία γενετιστών και άλλων επιστημόνων από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, ανακοίνωσε ότι, μετά από ενδελεχή έρευνα, εντόπισε 13 περιοχές του ανθρωπίνου γονιδιώματος -εκ των οποίων οι έξι βρέθηκαν για πρώτη φορά- που αυξάνουν είτε την πιθανότητα λοίμωξης από κορονοϊό (οι τέσσερις) είτε για σοβαρή Covid-19 (οι άλλες εννέα). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα γενετική μελέτη του είδους της, η οποία ρίχνει περισσότερο φως στο γενετικό υπόβαθρο όσων νοσούν.

Είναι γνωστό ότι ορισμένοι παράγοντες (μεγάλη ηλικία, ανδρικό φύλο, παχυσαρκία, υποκείμενα νοσήματα, κοινωνικο-οικονομικές περιβαλλοντικές συνθήκες κ.α.) αυξάνουν τη βαρύτητα της νόσου Covid-19, αλλά δεν εξηγούν πλήρως τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων σε αυτό το θέμα, κάτι που πιθανώς οφείλεται στη γενετική διαφοροποίηση. Μόνο έτσι ίσως είναι δυνατό να εξηγηθεί γιατί ορισμένοι άνθρωποι ίδιας ηλικίας και βάρους, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, αρρωσταίνουν βαριά από τον κορωνοϊό, ενώ άλλοι δεν έχουν σχεδόν καθόλου συμπτώματα.

Ήδη από πέρυσι το Μάρτιο χιλιάδες ερευνητές είχαν συνασπιστεί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “COVID-19 Host Genomics Initiative”, με επικεφαλής τον δρα Αντρέα Γκάνα του φινλανδικού Ινστιτούτου Μοριακής Ιατρικής και του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι. Η κοινοπραξία περιλαμβάνει πλέον περισσότερους από 3.300 επιστήμονες από 25 χώρες (και την Ελλάδα).

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, ανέλυσαν κλινικά και γενετικά δεδομένα από σχεδόν 50.000 ασθενείς Covid-19 από 19 χώρες, καθώς και δύο εκατομμύρια άτομα χωρίς κορωνοϊό (η ομάδα ελέγχου), συγκρίνοντας τα γονιδιώματα μεταξύ τους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!