Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Η «επιχείρηση» πρόωρη αποπληρωμή δανείων – Πράσινα ομόλογα
[Η Ναυτεμπορική]: Η «επιχείρηση» πρόωρη αποπληρωμή δανείων – Πράσινα ομόλογα

[Η Ναυτεμπορική]: Η «επιχείρηση» πρόωρη αποπληρωμή δανείων – Πράσινα ομόλογα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων που έλαβε η Ελλάδα από το α΄μνημόνιο αλλά και του εναπομείναντος ποσού από το δάνειο του ΔΝΤ, τo οποίo θεωρείται «ακριβό». Οι σχετικές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς έχουν ξεκινήσει και δεν αποκλείεται να δούμε τις πρώτες αποφάσεις να λαμβάνονται ακόμα και εντός του έτους.

Βασικός στόχος της Αθήνας είναι να μειωθεί περαιτέρω το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους βελτιώνοντας ταυτόχρονα το προφίλ του. Στο «στόχαστρο» αυτή τη φορά δεν είναι μόνο το ΔΝΤ αλλά και τα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα από την Ευρώπη στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου το 2010 (GLF).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληρωμές των δανείων του GLF για το 2022 ανέρχονται σε 2,64 δισ. ευρώ ενώ το ίδιο ποσό θα πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα κάθε χρόνο έως το 2039, το 2040 το ποσό ανέρχεται σε 1,93 δις. ευρώ και ακόμα 573 εκατ. ευρώ το 2041 (σύνολο 51,34 δισ. ευρώ). Στο επίκεντρο είναι η πρόωρη αποπληρωμή των 2,64 δις. ευρώ του 2022. Ωστόσο η διαδικασία για να ληφθεί η οριστική απόφαση δεν είναι τόσο απλή καθώς θα πρέπει να συμφωνήσουν τα κράτη-μέλη και κατόπιν να υπάρξει η συναίνεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!