Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Εντοπίστηκαν τέσσερις ορφανοί πλανήτες παρόμοιοι με την Γη
[Η Ναυτεμπορική]: Εντοπίστηκαν τέσσερις ορφανοί πλανήτες παρόμοιοι με την Γη

[Η Ναυτεμπορική]: Εντοπίστηκαν τέσσερις ορφανοί πλανήτες παρόμοιοι με την Γη

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στη Βρετανία μελετώντας δεδομένα του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler ανακάλυψαν τέσσερις πλανήτες που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το πλανητικό τους σύστημα και περιπλανιώνται μόνοι στο Διάστημα. Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές οι πλανήτες αυτοί είναι πιθανότατα βραχώδεις και διαθέτουν ή πιο σωστά όταν βρίσκονταν εντός του συστήματος τους διέθεταν ωκεανούς και ατμόσφαιρα.

Πιθανότατα οι πλανήτες αυτοί βρέθηκαν εκτεθειμένοι σε ένα κοσμικό φαινόμενο που προκαλείται όταν γύρω από ένα άστρο έχουν σχηματιστεί αρκετοί πλανήτες. Οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις των πλανητών τόσο με το μητρικό τους άστρο όσο και μεταξύ τους στέλνει τον κάθε πλανήτη στην τελική θέση του στο σύστημα. Κάποιες φορές όμως αυτές οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις λειτουργούν ως ένα είδος κοσμικής σφεντόνας που εκτοξεύει κυριολεκτικά έναν πλανήτη μακριά από το πλανητικό σύστημα. Οι πλανήτες αυτοί περιπλανιούνται στην συνέχεια μόνοι τους στο διαστημικό κενό. Eκτιμάται ότι ο αριθμός των… ορφανών πλανητών στον γαλαξία μας είναι πολύ μεγάλος, μια μελέτη κάνει λόγο για μερικές δεκάδες δισ. τέτοιους πλανήτες.

Οι ερευνητές εντόπισαν τους τέσσερις πλανήτες χρησιμοποιώντας την μέθοδο του βαρυτικού φακού (ή μικροφακού) που έχει συμβάλει πολύ στη διαστημική εξερεύνηση τα τελευταία χρόνια. Η τεχνική βασίζεται σε ένα φαινόμενο που προβλέπεται από τη Γενική θεωρία της Σχετικότητας, και βρίσκει εφαρμογή κυρίως στην αναζήτηση πλανητών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!