Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Ενεργειακή κρίση απειλεί να παγώσει την Ευρώπη
[Η Ναυτεμπορική]: Ενεργειακή κρίση απειλεί να παγώσει την Ευρώπη

[Η Ναυτεμπορική]: Ενεργειακή κρίση απειλεί να παγώσει την Ευρώπη

Της Νικόλ Λειβαδάρη
nlivadari@naftemporiki.gr

Διπλό ενεργειακό σοκ απειλεί την Ευρώπη μέσα από το εκρηκτικό μίγμα της παράλληλης εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας – ένα μίγμα που, σύμφωνα με αναλυτές και κορυφαίους παράγοντες της αγοράς, προδιαγράφει έναν από τους πιο δύσκολους χειμώνες των τελευταίων δεκαετιών.

Domino effect

Η κρίση στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης του φυσικού αερίου έχει εκτινάξει το κόστος παραγωγής ενέργειας και οδηγεί σε domino effect όλη την αγορά: Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σε όλη την Ευρώπη, όπως επισημαίνει το Bloomberg, προχωρούν ήδη σε αυξήσεις τιμολογίων τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και πυροδοτώντας γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων, από τον κλάδο των μεταφορών έως τα βασικά είδη διατροφής.

Χθες, Δευτέρα, οι τιμές των futures του φυσικού αερίου στην Ολλανδία κατέγραψαν νέο ιστορικό ρεκόρ, έχοντας εκτοξευτεί πλέον κατά 365% σε σχέση με τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2020. Σε ιστορικό υψηλό έφθασε και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην Γερμανία, την μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, με τις τιμές να έχουν ήδη ανέβει κατά 120% μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο.

Οι καύσωνες του καλοκαιριού και οι χαμηλές ταχύτητες των ανέμων έχουν περιορίσει και την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, γεγονός που αυξάνει τη χρήση ορυκτών καυσίμων για ενεργειακή παραγωγή και έχει οδηγήσει την τιμή του άνθρακα σε άνοδο πάνω από 70% φέτος σε πανευρωπαϊκούς μέσους όρους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!