Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Ενέργεια: Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την δραματική αύξηση των τιμών
[Η Ναυτεμπορική]: Ενέργεια: Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την δραματική αύξηση των τιμών

[Η Ναυτεμπορική]: Ενέργεια: Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την δραματική αύξηση των τιμών

Τα καύσιμα, το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα βλέπουν τις τιμές τους να εκτοξεύονται, αυξάνοντας την πληθωριστική πίεση σε πολλές χώρες. Οι κυβερνήσεις, ειδικά στην Ευρώπη, υπόσχονται να δράσουν για να περιορίσουν τις επώδυνες επιπτώσεις στα πορτοφόλια των νοικοκυριών. Η ανησυχία αυξάνεται, μαζί με τα ερωτήματα για τις αιτίες του φαινομένου:

1. Πώς προέκυψε η αύξηση των τιμών της ενέργειας;

- Όσον αφορά τα καύσιμα, η αύξηση συνδέεται με την τιμή του πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές (αν και οι φόροι αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της τιμής). Για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2018, η τιμή του Brent ξεπέρασε χθες τα 80 δολάρια το βαρέλι. ενώ το αργό σκαρφάλωσε στα 76 δολάρια. Και τα δύο έχουν αυξηθεί πάνω από 50% από την 1η Ιανουαρίου. Η οικονομική ανάκαμψη, που ενισχύθηκε με την ανάπτυξη εμβολίων κατά του Covid και τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων εξηγούν αυτήν την τάση. Η τιμή του μαύρου χρυσού αυξάνεται επίσης λόγω της ανόδου του φυσικού αερίου, καθώς η οικονομία στρέφεται στο πετρέλαιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εξηγούν την αύξηση των τιμών. Υπάρχει η ισχυρή ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία, σημαντική ζήτηση στην Ασία αλλά και στην Ευρώπη, χαμηλά αποθέματα και αδυναμία Νορβηγίας και Ρωσίας να αυξήσουν τις παραδόσεις τους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!