Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: «’Ενα από τα πιο άρτια σχέδια που υποβλήθηκαν στην Κομισιόν»
[Η Ναυτεμπορική]: «’Ενα από τα πιο άρτια σχέδια  που υποβλήθηκαν στην Κομισιόν»

[Η Ναυτεμπορική]: «’Ενα από τα πιο άρτια σχέδια που υποβλήθηκαν στην Κομισιόν»

Του Νίκου Μπέλλου
nbellos@naftemporiki.gr

Η χθεσινή έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του ελληνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, λόγω του μεγέθους και της αρτιότητάς του, δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για την επόμενη μέρα στην οικονομία και την κοινωνία.

Το ελληνικό σχέδιο είναι ένα από τα καλύτερα και πιο άρτια που υποβλήθηκαν στην Κομισιόν, και αυτό το λένε τόσο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όσο και οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών που το επεξεργάστηκαν σε όλες του τις διαστάσεις. Από το Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 32,2 δισ., ενώ η χθεσινή απόφαση αφορούσε 30,5 δισ., δεδομένου άλλο 1,7 δισ. η χώρα μας θα το πάρει μέσω της πρωτοβουλία ReactEU που χρηματοδοτείται από το Ταμείο. Από τα 30,5 δισ. που εγκρίθηκαν χθες, τα 17,8 δισ. είναι επιχορηγήσεις και τα 12,7 δισ. δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα, τα οποία θα λάβει το κράτος, αλλά θα τα αποπληρώσουν οι ιδιώτες επενδυτές.

Κάλυψη όλων των πυλώνων

Όπως επισήμανε χθες κοινοτική πηγή, το ελληνικό σχέδιο καλύπτει και με το παραπάνω όλους τους πυλώνες του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την κοινωνική ισότητα, την οικονομική και κοινωνική μεταρρύθμιση. Έχει 331 ορόσημα και στόχους, που είναι περισσότερα από όλες τις χώρες, δεδομένου ότι το ύψος της χρηματοδότησης είναι αναλογικά πολύ μεγάλο, ίσως το μεγαλύτερο στην Ε.Ε.

Η κυβέρνηση τήρησε και με το παραπάνω τις δύο προϋποθέσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, που έχουν να κάνουν με τις προτεραιότητες της Ε.Ε. για την κλιματική και ψηφιακή μετάβαση, οι οποίες πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 50% των χρηματοδοτούμενων σχεδίων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!