Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: «Εμπλοκή» οι τιμές ενέργειας για τα σχέδια της ΕΕ για το κλίμα;
[Η Ναυτεμπορική]: «Εμπλοκή» οι τιμές ενέργειας για τα σχέδια της ΕΕ για το κλίμα;

[Η Ναυτεμπορική]: «Εμπλοκή» οι τιμές ενέργειας για τα σχέδια της ΕΕ για το κλίμα;

Οι τιμές στην ενέργεια αυξάνονται επιβαρύνοντας όχι μόνο τα πορτοφόλια των Ευρωπαίων αλλά και τα ευρωπαϊκά σχέδια για το κλίμα.

Οι ανησυχίες για ένα ενδεχόμενο «πισωγύρισμα» ήταν εμφανείς την Τρίτη όταν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτησαν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή του πακέτου «Fit for 55» για την πράσινη μετάβαση.

«Οι πολίτες αρχίζουν να κάνουν ερωτήσεις», δήλωσε η Άννα Ζαλέβσκα, του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη στην Πολωνία. «Πρώτα απ ‘όλα, ρωτούν για τις αυξήσεις των τιμών σε όλους τους τομείς, γιατί αυτοί είναι που θα πληρώσουν τον τελικό λογαριασμό. Είναι αυτοί που δυστυχώς θα πληρώσουν για τις φιλοδοξίες της ΕΕ», πρόσθεσε.

Πιο αιχμηρός, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι αποδίδει τη ευθύνη για τις τιμές της ενέργειας στις Βρυξέλλες. «Οι τιμές της ενέργειας στην Πολωνία είναι συνδεδεμένες με τις κλιματικές πολιτικές της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά την περασμένη εβδομάδα.

Τι λέει η Κομισιόν

Από την πλευρά της η Κομισιόν επιμένει ότι για αυτές τις τιμές δεν φέρει ευθύνη το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ, το οποίο υπερδιπλασίασε το κόστος της άδειας εκπομπής ενός τόνου CO2 το τελευταίο έτος, σε περίπου 60 €. Αντίθετα, η αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και στα διαρθρωτικά ζητήματα της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!