Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Ελβετία: Δημοψήφισμα για τη χρήση συνθετικών φυτοφαρμάκων
[Η Ναυτεμπορική]: Ελβετία: Δημοψήφισμα για τη χρήση συνθετικών φυτοφαρμάκων

[Η Ναυτεμπορική]: Ελβετία: Δημοψήφισμα για τη χρήση συνθετικών φυτοφαρμάκων

Η Ελβετία ενδέχεται να γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύσει τη χρήση συνθετικών φυτοφαρμάκων έπειτα από δημοψήφισμα στις 13 Ιουνίου, το οποίο οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας ευελπιστούν να πυροδοτήσει ανάλογες απαγορεύσεις και αλλού.

Σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο στο Μπουτάν ισχύει η πλήρης απαγόρευση της χρήσης συνθετικών φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της πρωτοβουλίας που θέλουν να καταστήσουν εκτός νόμου τη χρήση προϊόντων, τα οποία παρασκευάζονται από εταιρείες κολοσσούς στον τομέα των αγροχημικών, όπως η ελβετική Syngenta και οι γερμανικές Bayer και BASF.

Οι υποστηρικτές της απαγόρευσης διατείνονται ότι τα συνθετικά προϊόντα προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας και μειώνουν την βιοποικιλότητα. Οι κατασκευαστές αντιτείνουν ότι τα φυτοφάρμακα ελέγχονται ενδελεχώς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια και ότι χωρίς αυτά θα μειωνόταν η απόδοση των καλλιεργειών.

Μια άλλη πρωτοβουλία, που θα τεθεί στο δημοψήφισμα την ίδια ημέρα, στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού και της τροφής στην Ελβετία σταματώντας τις άμεσες επιδοτήσεις προς τους αγρότες, οι οποίοι χρησιμοποιούν συνθετικά φυτοφάρμακα και αντιβιοτικά στα ζώα τους.

Η Ελβετία είναι απολύτως διχασμένη εξαιτίας ενός ασυνήθιστα έντονου διαλόγου για το ζήτημα αυτό και αναμένεται ότι η επικράτηση του ναι ή του όχι θα είναι οριακή. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Tamedia έδειξε ότι το 48% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της πρωτοβουλίας του πόσιμου νερού και το 49% υπέρ της απαγόρευσης της χρήσης φυτοφαρμάκων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!