Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2020
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Ελπιδοφόρος: «Βαθειά πληγή» στο Χριστιανισμό η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί
[Η Ναυτεμπορική]: Ελπιδοφόρος: «Βαθειά πληγή» στο Χριστιανισμό η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

[Η Ναυτεμπορική]: Ελπιδοφόρος: «Βαθειά πληγή» στο Χριστιανισμό η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

«Βαθειά πληγή στο θρησκευτικό συναίσθημα όλων των Χριστιανών και όχι μόνο των Ορθοδόξων», χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, την απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει το Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, σε τζαμί.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC ο κ.κ. Ελπιδοφόρος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι θεωρεί την κίνηση Ερντογάν «αδιανόητη και ακατανόητη, από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει πληθώρα λατρευτικών χώρων των μουσουλμάνων στην Κωνσταντινούπολη.

Ο θρησκευτικός ηγέτης της Ομογένειας στην Αμερική υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή πληγώνει βαθύτατα το θρησκευτικό συναίσθημα όλων των Ορθοδόξων και όλων των χριστιανών, εν γένει, αλλά και το συναίσθημα εκατομμυρίων άλλων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό και υπέροχο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο όμως έχει κομβικό χαρακτήρα για όλον τον χριστιανικό κόσμο, ιδιαίτερα μάλιστα για εμάς τους Ορθοδόξους, καθώς η Αγία Σοφία ήταν πάντα στο διάβα της ιστορίας κέντρο της πίστης μας και της Εκκλησίας μας», επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος και υπογράμμισε ότι «μέχρι πριν από μερικές ημέρες ήμασταν όλοι χαρούμενοι γιατί ετύγχανε του σεβασμού όλων των δογμάτων και όλων των θρησκειών και όλων των ανθρώπων».

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «ο λόγος για τον οποίο ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής της σύγχρονης κοσμικής Τουρκικής Δημοκρατίας, μετέτρεψε το 1934 την Αγία Σοφία, που τότε λειτουργούσε ως τζαμί, σε μουσείο ήταν διότι επιθυμούσε η Αγία Σοφία να συμβολίζει τη μετάβαση από μια θεοκρατική αυτοκρατορία, που διακατεχόταν από την αντίληψη του κατακτητή, σε ένα κοσμικό κράτος, σε μια κοσμική κοινωνία, της οποίας όλοι οι πολίτες είναι ίσοι, έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!