Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Ελληνικό Δημόσιο: «Πλώρη» για 4 δις ευρώ από τις αγορές το Α’ Τρίμηνο
[Η Ναυτεμπορική]: Ελληνικό Δημόσιο: «Πλώρη» για 4 δις ευρώ από τις αγορές το Α’ Τρίμηνο

[Η Ναυτεμπορική]: Ελληνικό Δημόσιο: «Πλώρη» για 4 δις ευρώ από τις αγορές το Α’ Τρίμηνο

Περίπου 4 δισ. ευρώ σχεδιάζει ο ΟΔΔΗΧ να αντλήσει από τις αγορές το πρώτο τρίμηνο του έτους με ορίζοντα, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν, το α΄εξάμηνο να έχει καλύψει γύρω στο 60% του ετήσιου προγράμματος. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε περίπου 7 δισ. ευρώ από τα 12 δισ. ευρώ που έχει θέσει ως μέγιστο στόχο στο ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού για το 2021.

Παράλληλα, το νέο «χρέος» αναμένεται να έχει μεγαλύτερη διάρκεια καθώς στους σχεδιασμούς είναι η πρώτη έξοδος στις αγορές για φέτος να γίνει μέσω μιας έκδοσης ομολόγων διάρκειας τουλάχιστον 10ετίας χωρίς, σύμφωνα με αναλυτές, να αποκλείεται και μια έκδοση διάρκειας 30 ετών εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, τους πρώτους μήνες του έτους πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα προχωρήσουν σε σειρά ομολογιακών εκδόσεων, με αρκετές από αυτές να στρέφονται στις αγορές για δανεισμό εκατοντάδων δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές κρατικών ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος λόγω της πανδημίας (PEPP) μετά και την απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου το Δεκέμβριο για αύξηση του ποσού κατά 500 δισ. ευρώ έως το Μάρτιο του 2022, φτάνοντας συνολικά σε 1,85 τρισ. ευρώ.

Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα ωφελήσει την Ελλάδα καθώς θα διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα. Όμως εν μέσω αρνητικών επιτοκίων δανεισμού για αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, οι ελληνικοί τίτλοι θεωρούνται ιδιαίτερα ελκυστικοί καθώς παρέχουν έστω και ένα μικρό κέρδος στους επενδυτές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!