Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Ελληνικές εξαγωγές: Πόσο στοίχισε η πανδημία- Ποιοι κλάδοι έχουν ισχυρά αντισώματα
[Η Ναυτεμπορική]: Ελληνικές εξαγωγές: Πόσο στοίχισε η πανδημία- Ποιοι κλάδοι έχουν ισχυρά αντισώματα

[Η Ναυτεμπορική]: Ελληνικές εξαγωγές: Πόσο στοίχισε η πανδημία- Ποιοι κλάδοι έχουν ισχυρά αντισώματα

Τα σημάδια της στις ελληνικές εξαγωγές συνεχίζει να αφήνει η πανδημία του κορωνοϊού και το Μάιο, κάνοντας ακόμα πιο αισθητή την επίπτωση που είχε ήδη αρχίσει να φαίνεται κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, όπως προκύπτει από την επεξεργασία που πραγματοποίησε στα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ).

Αναλυτικότερα, κατά τον μήνα Μάιο, η πτώση των εξαγωγών ήταν κάθετη καθώς αυτές υποχώρησαν στα 2.065,6 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 32,7%,ωστόσο αισθητά μειωμένες, 39,0%, ήταν και οι εισαγωγές, με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να παραμείνει ελλειμματικό (αν και βελτιώθηκε κατά 1.060,4 εκατ. ευρώ) και να συρρικνωθεί κατά 47,7%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στα 1.770,2 εκατ. ευρώ (-12,7%).

Συνολικά για το διάστημα Ιανουάριος-Μάιος 2020, οι εξαγωγές υποχώρησαν στα 12.165,8 εκατ. ευρώ, διαγράφοντας πτώση -13,5%, ενώ οι εισαγωγές εμφανίζονται να υποχωρούν στα 19.619,7 εκατ. ευρώ σημειώνοντας πτώση 16,7%, με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να συρρικνωθεί κατά 21,4%, συγκριτικά με πέρυσι. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές κατέγραψαν μικρή μείωση κατά 1,7% δηλαδή 159,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 10,0%, δηλαδή 1.718,0 εκατ.ευρώ.

«Αντιστέκονται» οι κλάδοι των τροφίμων και των χημικών

Τα τρόφιμα και τα χημικά αποτέλεσαν τον κινητήριο μοχλό των εξαγωγών σε επίπεδο κλάδων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!