Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Ελεγκτικό Συνέδριο: Τροπολογία για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων
[Η Ναυτεμπορική]: Ελεγκτικό Συνέδριο: Τροπολογία για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων

[Η Ναυτεμπορική]: Ελεγκτικό Συνέδριο: Τροπολογία για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων

Την ερχόμενη Πέμπτη εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο Οργανισμό του Ελεγκτικού Συνεδρίου μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ανάγνωσής του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

«Ολοκληρώνουμε το πλαίσιο λειτουργίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μια προσπάθεια που ξεκίνησε με το ν. 4700/20» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας. Προανήγγειλε ότι θα υπάρξει τροποποίηση της παραγράφου του άρθρου 9 σχετικά με τους ελέγχους στα οικονομικά των επαγγελματικών σωματείων δημοσίου δικαίου από το ανώτατο δικαστήριο, λέγοντας πως η κυβέρνηση και το υπουργείο, αποδεικνύουν με τον τρόπο αυτό, ότι ακούνε και λαμβάνουν υπόψιν τους τις παρατηρήσεις των φορέων και των κομμάτων. Ενημέρωσε, επίσης, ότι για την επίλυση του προβλήματος των 100.000 περίπου εκκρεμών υποθέσεων, οι οποίες δεν έχουν τακτοποιηθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ως επί το πλείστον αφορούν συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες, θα κατατεθεί μία τροπολογία, όπου στο πρώτο της άρθρο θα προβλέπει, ότι υποθέσεις που εκκρεμούν πέραν της τριετίας, θα μπορούν να εισάγονται και να εκδικάζονται από το Τμήμα σε συμβούλιο, με μία και μόνο απαραίτητη προϋπόθεση: να συναινεί γι’ αυτό ο ιδιώτης διάδικος, ακόμα και αν διαφωνεί ο διάδικος του δημόσιου φορέα.

Σχετικά με παρατηρήσεις βουλευτών πως μπορεί να καθυστερήσουν οι απορροφήσεις των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης εξ αιτίας των ελλείψεων σε δικαστικούς για τους προσυμβατικούς ελέγχους, ο υπουργός απάντησε πως «γι’ αυτό το νομοσχέδιο προβλέπει 12 νέες οργανικές θέσεις δικαστών, ακριβώς γιατί θέλουμε ουσιαστικά να προλάβουμε όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία θα αναγκαστεί το Ελεγκτικό Συνέδριο να αντιμετωπίσει ενόψει του Ταμείου Ανάκαμψης». Αναφορικά με τους προβληματισμούς που αναπτύχθηκαν με τον κατακερματισμό της ολομέλειας του δικαστηρίου σε τρεις ελάσσονες ολομέλειες και τα κωλύματα που μπορεί να προκύψουν επειδή πολλοί δικαστές μετέχουν σε πρωτοβάθμιους δικαστικούς μετασχηματισμούς, είπε πως «στα περισσότερα σύγχρονα δικαστήρια υπάρχουν και λειτουργούν ελάσσονες συνθέσεις της ολομέλειας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!