Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Εκπληκτικός κυκλώνας ταράνδων
[Η Ναυτεμπορική]: Εκπληκτικός κυκλώνας ταράνδων

[Η Ναυτεμπορική]: Εκπληκτικός κυκλώνας ταράνδων

Το drone κατέγραψε τον «κυκλώνα» των ταράνδων

Ένα drone κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες του «χορού» των ταράνδων για να αποφεύγουν επιθέσεις των εχθρών τους.

Ονομάζεται «κυκλώνας ταράνδων» και είναι ένας αμυντικός μηχανισμός που έχουν αναπτύξει οι τάρανδοι για να προστατεύεται ένα κοπάδι από τα σαρκοφάγα ζώα που παραμονεύουν για να επιτεθούν. Οι τάρανδοι κινούνται κυκλικά συγχρονισμένα δημιουργώντας ομόκεντρους κύκλους θυμίζοντας έναν κυκλώνα που στροβιλίζεται. Με αυτόν τον τρόπο οι θηρευτές δυσκολεύονται να στοχοποιούν κάποιο ζώο και να το απομονώνουν για να το εξοντώσουν.

Η στρατηγική που έχουν αναπτύξει οι τάρανδοι είναι να κινούνται στις εξωτερικές πλευρές του κύκλου οι αρσενικοί και πιο δυνατοί τάρανδοι και στο εσωτερικό του τα θηλυκά και τα μικρά τους. Ο φωτογράφος Λεβ Φεντοσέγιεφ πήγε με τον φωτογραφικό του εξοπλισμό και ένα drone σε μια περιοχή λίγο έξω από το χωριό Λοβορέζο που βρίσκεται στον Αρκτικό Κύκλο στην βορειοδυτική Ρωσία.

Κτηνίατροι είχαν προγραμματίσει να εμβολιάσουν ταράνδους για να προστατευτούν από μια επιδημία της νόσου του άνθρακα που πλήττει τα τελευταία χρόνια τις περιοχές της Σιβηρίας. Ο Φεντοσέγιεφ ακολούθησε τους κτηνιάτρους και όταν ένα κοπάδι ταράνδων διαισθάνθηκε κίνδυνο και δημιούργησε κυκλώνα πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το drone που κατέγραψε εκπληκτικές εικόνες.

Οι τάρανδοι κινούνται σε κοπάδια που μπορεί να αποτελούνται από μόλις δέκα άτομα μέχρι και κοπάδια που αποτελούνται από δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες άτομα. Το μεγαλύτερο κοπάδι ταράνδων που έχει εντοπιστεί είναι το Taimyr που μεταναστεύοντας στην τούνδρα της Σιβηρίας καταγράφηκε πληθυσμός ενός εκατομμυρίου ατόμων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!