Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: «Εκατοντάδες νεκροί» λόγω παραπληροφόρησης για τον κορωνοϊό
[Η Ναυτεμπορική]: «Εκατοντάδες νεκροί» λόγω παραπληροφόρησης για τον κορωνοϊό

[Η Ναυτεμπορική]: «Εκατοντάδες νεκροί» λόγω παραπληροφόρησης για τον κορωνοϊό

Τουλάχιστον 800 είναι οι άνθρωποι που πέθαναν ανά τον κόσμο εξαιτίας παραπληροφόρησης για τον κορωνοϊό μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του 2020, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Όπως αναφέρει το BBC, σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Tropical Medicine and Hygiene σημειώνεται πως 5.800 άτομα εισήχθησαν σε νοσοκομεία ως αποτέλεσμα ψευδών πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί πέθαναν επειδή ήπιαν μεθανόλη ή προϊόντα καθαρισμού βασιζόμενα στο αλκοόλ, για τα οποία πίστευαν πως είναι θεραπευτικά για τον κορωνοϊό.

Ο ΠΟΥ έχει δηλώσει ότι η «infodemic» γύρω από το Covid-19 εξαπλώθηκε το ίδιο γρήγορα με τον ιό, με θεωρίες συνωμοσίες, φήμες και πολιτιστικά στίγματα να συμβάλλουν σε θανάτους και βλάβες στην υγεία.

Πολλά από τα θύματα ακολούθησαν «συμβουλές» και «συστάσεις» που έμοιαζαν με αξιόπιστες ιατρικές πληροφορίες- όπως το ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σκόρδου ή η λήψη μεγάλων ποσοτήτων βιταμινών βοηθούνσαν. Άλλοι ήπιαν διάφορες ουσίες- όπως τα ούρα αγελάδας.

Ενέργειες σαν αυτές είχαν «εν δυνάμει σοβαρές επιπτώσεις» στην υγεία τους, σύμφωνα με τους ερευνητές. Το επιστημονικό άρθρο καταλήγει στο συμπέρασμα πως είναι ευθύνη διεθνών υπηρεσιών, κυβερνήσεων και πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης να αντισταθούν σε αυτή την «infodemic», ωστόσο οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν επικριθεί για την αργή και ανομοιογενή αντίδρασή τους. Όπως αναφέρει το BBC, δικές του έρευνες έχουν δείξει σχέσεις μεταξύ επιθέσεων, εμπρησμών, θανάτων κ.α. και παραπληροφόρησης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!