Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Eυρωζώνη: Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1998 η επιχειρηματική δραστηριότητα
[Η Ναυτεμπορική]: Eυρωζώνη: Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1998 η επιχειρηματική δραστηριότητα

[Η Ναυτεμπορική]: Eυρωζώνη: Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1998 η επιχειρηματική δραστηριότητα

Σε ναδίρ 22 ετών «βούλιαξε» τον Απρίλιο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, καθώς τα μέτρα lockdown που επέβαλαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ώστε να σταματήσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού οδήγησε σε προσωρινό λουκέτο εργοστασίων, εστιατορίων, ξενοδοχείων και καταστημάτων.

Βαθύτερη η ύφεση στις χώρες του Νότου που βρέθηκαν στο επίκεντρο της επιδημίας, όπως η Ισπάνία και η Ιταλία. Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit για την επιχειρηματική δραστηριότητα στους τομείς υπηρεσιών και μεταποίησης στην Ευρωζώνη -που θεωρείται ενδεικτικός για την ευρύτερη εικόνα της οικονομίας- υποχώρησε στο 13,6 τον Απρίλιο από τα 29,7 του Μαρτίου. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή έναρξης της έρευνας, το 1998. Ο δείκτης έχει βουλιάξει σε επίπεδα κατά πολύ χαμηλότερα από το όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο επιμέρους δείκτης υπηρεσιών υποχώρησε στο 12, από 26,4 του Μαρτίου, καθώς τα περιοριστικά μέτρα κράτησαν κλειστές σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.

«Το μέγεθος της οικονομικής συρρίκνωσης στην Ευρωζώνη αποτυπώνεται στην πτώση-ρεκόρ της δραστηριότητας σε κάθε χώρα της Ζώνης του Ευρώ τον Απρίλιο», σημειώνει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλης οικονομολόγος της IHS Markit.

Στις χώρες του Νότου, Ισπανία και Ιταλία, οι αντίστοιχοι δείκτες υποχώρησαν στο 7,1 και 10,8 αντιστοίχως, δείχνοντας ότι το πέρασμα του κορωνοϊού έχει αφήσει πιο βαθιές πληγές, με κατάρρευση των νέων παραγγελιών και άνευ προηγουμένου περικοπές θέσεων εργασίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία της IHS Markit.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!