Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Αίγυπτος: Στο φως αντικείμενα λατρείας της θεάς Αφροδίτης
[Η Ναυτεμπορική]: Αίγυπτος: Στο φως αντικείμενα λατρείας της θεάς Αφροδίτης

[Η Ναυτεμπορική]: Αίγυπτος: Στο φως αντικείμενα λατρείας της θεάς Αφροδίτης

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα μια σειρά από εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι στη τελετουργική λατρεία της θεάς Χάθορ. Το αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων βρήκε τα αντικείμενα στην αρχαία πόλη Μπούτο στην επαρχία Kafr El-Sheikh, βόρεια του Καΐρου.

Η Χάθορ ήταν η αιγυπτιακή θεά του ήλιου, του ουρανού, των νεογέννητων και των νεκρών. Αντιπροσώπευε όλους τους ρόλους που αναλάμβανε η γυναίκα ως σύζυγος, μητέρα, κόρη κ.λπ. Ήταν η θεά της τέχνης, της μουσικής, του χορού, του ποτού και έτσι έγινε η προστάτιδα των εορτασμών. Ως θεά της αγάπης και της γονιμότητας βοηθούσε τις αδελφές ψυχές να ενωθούν, επέβλεπε τη σύλληψη και βοηθούσε στο μεγάλωμα των παιδιών.

Υπήρξε προστάτιδα του εμπορίου και των μακρινών τόπων, όπου υπήρχαν ορυχεία χαλκού και μαλαχίτη. Η θεά είχε ιδιαίτερη σχέση με τον μαλαχίτη και με τον λάπις λάζουλι. Επειδή τα ορυκτά αυτά χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή κοσμημάτων ή για να βάφουν οι γυναίκες τα βλέφαρά τους, η Χάθορ υπήρξε θεά της ομορφιάς.

Ήταν μία από τις πιο σημαντικές θεότητες της αρχαίας Αιγύπτου και λατρευόταν τόσο από τον λαό, όσο και από τους βασιλείς. Στην αρχαιότερη μορφή της απαντάται ως αγελάδα. Η πιο συνηθισμένη απεικόνισή της είναι ως γυναίκα με τον ηλιακό δίσκο στο κεφάλι της πλαισιωμένο από κέρατα αγελάδας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!