Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Εφορία: Δικαίωση για το 55% όσων προσέφυγαν στη ΔΕΔ
[Η Ναυτεμπορική]: Εφορία: Δικαίωση για το 55% όσων προσέφυγαν στη ΔΕΔ

[Η Ναυτεμπορική]: Εφορία: Δικαίωση για το 55% όσων προσέφυγαν στη ΔΕΔ

Σημαντικό είναι το ποσοστό των πολιτών που μετά από προσφυγή τους στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) δικαιώθηκαν και έτσι δεν χρειάστηκε να πληρώσουν φόρους και πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν από την εφορία.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το α΄ 7μηνο του έτους ο αριθμός των ενδικοφανών προσφυγών που υποβλήθηκαν ανέρχονται σε 6.777. Από αυτές, οι 3.772 προσφυγές εξετάστηκαν και έκλεισαν. Από τις 3.772 προσφυγές που εξετάστηκαν, οι 1.470 υποθέσεις έγιναν δεκτές εν μέρει ή στο σύνολο τους, οι 2.226 απορρίφθηκαν ενώ σε 27 περιπτώσεις οι φορολογούμενοι ζήτησαν παραίτηση. Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό, 55%, των προσφυγών που εξετάζονται τελικά δικαιώνονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν ένας φορολογούμενος πιστεύει ότι αδικήθηκε από κάποια απόφαση επιβολής φόρου ή προστίμου της φορολογικής διοίκησης, δεν μπορεί να προσφύγει απευθείας στα διοικητικά δικαστήρια. Η επιλογή που έχει είναι να ασκήσει «ενδικοφανή προσφυγή», υποβάλλοντας σχετική αίτηση στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών, καταβάλλοντας το 50% των αμφισβητούμενων ποσών. Η μόνη περίπτωση κατά την οποία μπορεί να αποφύγει την καταβολή του 50% του ποσού που αμφισβητεί είναι να δώσει επαρκή στοιχεία, τα οποία να αποδεικνύουν ότι έχει σοβαρούς λόγους οικονομικής αδυναμίας.

Για όσους επιθυμούν να προσφύγουν στην Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει στην ανάρτηση οδηγού με ερωτω-απαντήσεις:

- Γιατί υποβάλλονται οι ενδικοφανείς προσφυγές;

Οι ενδικοφανείς προσφυγές υποβάλλονται για την επανεξέταση των πράξεων της φορολογικής διοίκησης στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!