Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: ΕΕ- ΗΠΑ: Σηκώνουν τα μανίκια για τη μάχη της βιώσιμης γεωργίας
[Η Ναυτεμπορική]: ΕΕ- ΗΠΑ: Σηκώνουν τα μανίκια για τη μάχη της βιώσιμης γεωργίας

[Η Ναυτεμπορική]: ΕΕ- ΗΠΑ: Σηκώνουν τα μανίκια για τη μάχη της βιώσιμης γεωργίας

Οι βιώσιμες καλλιέργειες, η αποτελεσματική διαχείριση των συστημάτων τροφίμων και η μείωση των επιπτώσεων της γεωργίας στο κλίμα αποτελούν αναμφισβήτητα σταθερό στόχο του πλανήτη για να εξασφαλίσει ένα μέλλον με επάρκεια τροφής που δεν έχει αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Η επιτακτικότατα γίνεται κατανοητή αν αναλογιστεί κανείς ότι τα συστήματα τροφίμων ευθύνονται για περισσότερο από το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Ο στόχος μπορεί να είναι ο ίδιος για όλους, ωστόσο, το μονοπάτι ως εκεί ενδέχεται να διαφέρει. Ήδη φαίνεται ότι ΗΠΑ και Ευρώπη ακλουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα. «ΕΕ και οι ΗΠΑ στρέφονται προς μια μεγάλη αντιπαράθεση σχετικά με τον τρόπο μετασχηματισμού του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων αλλά τα οράματά τους θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι θα χάσουμε τελικά όλοι», σχολιάζει το Politico.

Ένας «ψυχρός πόλεμος» στα χωράφια

Κάνοντας λόγο για «ψυχρό πόλεμο μεταξύ των δύο ισχυρών της γεωργίας», προειδοποιεί ότι μια τέτοια διαφορετική προσέγγιση για το μέλλον της γεωργίας απειλεί να υπονομεύσει όχι μόνο το γεωργικό εμπόριο αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, αλλά και την θεμελιώδη φιλοδοξία να αντιστραφεί η υπερθέρμανση του πλανήτη μέσω της συνεργασίας στα συστήματα τροφίμων.

Τα «μαχαίρια» όμως μεταξύ των δύο έχουν ήδη βγει, με τον υπουργό Γεωργίας των ΗΠΑ Τομ Βίλσακ να ασκεί κριτική στη γεωργική φιλοσοφία της ΕΕ. Αυτό που φοβούνται οι ΗΠΑ είναι η ευρωπαϊκή στρατηγική «Farm to Fork» (από το χωράφι στο πιρούνι).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!