Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Ναυτεμπορική]: ΕΕ: Άκυρες οι συμφωνίες με το Μαρόκο για αγροτικά και αλιευτικά προϊόντα
[Η Ναυτεμπορική]: ΕΕ: Άκυρες οι συμφωνίες με το Μαρόκο για αγροτικά και αλιευτικά προϊόντα

[Η Ναυτεμπορική]: ΕΕ: Άκυρες οι συμφωνίες με το Μαρόκο για αγροτικά και αλιευτικά προϊόντα

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε σήμερα ότι οι εμπορικές συμφωνίες ανάμεσα στην ΕΕ και το Μαρόκο που καλύπτουν τα αγροτικά και αλιευτικά προϊόντα είναι άκυρες επειδή συμφωνήθηκαν χωρίς τη συγκατάθεση του λαού της διαφιλονικούμενης περιοχής της βορειοδυτικής Αφρικής.

Το Μαρόκο ελέγχει το μεγαλύτερο τμήμα της Δυτικής Σαχάρας και θεωρεί πως η περιοχή ανήκει στην επικράτειά του αφού πολέμησε για 16 χρόνια με το κίνημα Μέτωπο Ανεξαρτησίας Πολισάριο, το οποίο ανακήρυξε την Αραβική Λαϊκή Δημοκρατία της Σαχάρας εκεί.

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε πως η περιοχή, η οποία διοικείτο έως το 1976 από την Ισπανία, έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Οι προσφεύγοντες αμφισβήτησαν στα δικαστήρια τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με το Μαρόκο επειδή αυτές περιλαμβάνουν την περιοχή αυτή της ερήμου.

Το Μέτωπο Πολισάριο, το οποίο δηλώνει ότι ενεργεί εκ μέρους του λαού της Σαχάρας, αμφισβήτησε δύο συμφωνίες ανάμεσα στην ΕΕ και το Μαρόκο που επιτεύχθηκαν το 2019, και αναθεωρήθηκαν αμφότερες έπειτα από μια προηγούμενη απόφαση δικαστηρίου της ΕΕ σύμφωνα με την οποία δεν ήταν εφαρμοστέες στη Δυτική Σαχάρα.

Οι διορθώσεις πρόσθεσαν την περιοχή και τα παρακείμενα χωρικά ύδατά της.

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, αποδέχθηκε πρώτα πως το Μέτωπο είχε τη νομική ικανότητα να προσφύγει στα δικαστήρια της ΕΕ.

Στη συνέχεια αποδέχθηκε την άποψη του Μετώπου ότι η συγκατάθεση του λαού της Δυτικής Σαχάρας απαιτείτο για την εφαρμογή των συμφωνιών που καλύπτουν την περιοχή και πως βήματα, όπως διαβουλεύσεις, που έκαναν οι αρχές της ΕΕ δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είχαν εξασφαλίσει τη συναίνεση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!