Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: ΕΔΕΥ: Οικονομικά και στρατηγικά οφέλη από την αξιοποίηση ελληνικών αποθεμάτων φυσικού αερίου
[Η Ναυτεμπορική]: ΕΔΕΥ: Οικονομικά και στρατηγικά οφέλη από την αξιοποίηση ελληνικών αποθεμάτων φυσικού αερίου

[Η Ναυτεμπορική]: ΕΔΕΥ: Οικονομικά και στρατηγικά οφέλη από την αξιοποίηση ελληνικών αποθεμάτων φυσικού αερίου

«Παρά τις προσπάθειες την τελευταία δεκαετία να αναπτύξει η Ελλάδα βιομηχανία παραγωγής υδρογονανθράκων, εξακολουθεί να μην υπάρχει σαφήνεια αναφορικά με το μέγεθος των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων, ‘Αρης Στεφάτος, μιλώντας στο 6ο Ενεργειακό Συμπόσιο της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας (HAEE).

« Η ασάφεια αυτή παραμένει, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι διαθέτουμε αποθέσεις φυσικού αερίου σημαντικής αξίας, που ενδεχομένως να ξεπερνά τα 250 δισ. Ευρώ», συμπλήρωσε.

«Αντίθετα, πρόσθεσε, γειτονικές μας χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, έχουν εδώ και χρόνια επιτύχει την αξιοποίηση των δικών τους κοιτασμάτων. Είναι καιρός να ολοκληρώσουμε τις γεωλογικές και σεισμικές έρευνες για να αποκτήσουμε την απαιτούμενη σαφήνεια, που θα μας επιτρέψει να τεκμηριώσουμε τις αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσουμε», σημείωσε ο κ. Στεφάτος.

Τόνισε ακόμη ότι ενεργειακοί κολοσσοί όπως η ExxonMobil και η Total Energies, βρίσκονται στη χώρα και είναι έτοιμες να εκτελέσουν τα ερευνητικά τους προγράμματα. «Το κόστος αυτών των ερευνών το αναλαμβάνουν πλήρως οι ενεργειακές εταιρείες, σύμφωνα με τις συμφωνίες αδειοδότησης που έχουν ήδη επικυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να υποστηρίξουμε την επιτάχυνση και ολοκλήρωση αυτών των μελετών», υποστήριξε.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εισαγωγές υδρογονανθράκων και μόνο κόστισαν στην Ελλάδα 150 δισ. Ευρώ την τελευταία δεκαετία, και αυτό ενώ σήμερα η Ευρώπη αντιμετωπίζει επί του παρόντος έλλειψη φυσικού αερίου που έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου να έχουν αυξηθεί πάνω από 250% από την αρχή του έτους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!