Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Ε.Ε.: Ταχεία επάνοδο στη Συνθήκη Σένγκεν επιτρέποντος του κορωνοϊού
[Η Ναυτεμπορική]: Ε.Ε.: Ταχεία επάνοδο στη Συνθήκη Σένγκεν επιτρέποντος του κορωνοϊού

[Η Ναυτεμπορική]: Ε.Ε.: Ταχεία επάνοδο στη Συνθήκη Σένγκεν επιτρέποντος του κορωνοϊού

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει «επιστρέψει στο μέλλον» των ανοιχτών συνόρων μόλις τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία του νέου κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον. Οι δηλώσεις της σηματοδοτούν την πρόθεση της Κομισιόν να υποχρεώσει τα κράτη-μέλη της Ένωσης να αποκαταστήσουν την ζώνη Σένγκεν των χωρίς ελέγχους μετακινήσεων που κατέρρευσε σε έναν κυκεώνα μονομερών κινήσεων για τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο κλονισμός των ανεμπόδιστων ταξιδιών εντός της Σένγκεν των 26 κρατών, υπενθύμισε την διατάραξη του ασυντόνιστου κλεισίματος των συνόρων κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης 2015-16.

Τώρα, οι ποικίλες αντιδράσεις των κρατών μελών στην πανδημία – οι οποίες περιελάμβαναν συνοπτικές διαδικασίες αναστολών διέλευσης των συνόρων και επείγοντες υγειονομικούς ελέγχους ταξιδιωτών – έχουν υποβάλει την ενότητα της ΕΕ σε μια ακόμη πικρή δοκιμασία.

«Τώρα πρέπει να επιστρέψουμε στο μέλλον, πίσω στην κανονικότητα. Και πρέπει να το κάνουμε μόλις το επιτρέψει η υγειονομική κατάσταση», επισήμανε η Γιόχανσον, το χαρτοφυλάκιο της οποίας περιλαμβάνει την μετανάστευση, σε μια διαδικτυκακή ενημέρωση Ευρωβουλευτών. «Τα κράτη μέλη εισήγαγαν διαφορετικά μέτρα χωρίς συντονισμένο τρόπο. Η άρση αυτών των διαφορετικών εθνικών περιορισμών θα χρειαστεί χρόνο, αλλά μπορούμε να το κάνουμε».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει τα κράτη μέλη να αρχίσουν σταδιακά να άρουν τους ελέγχους εθνικών συνόρων και την επόμενη εβδομάδα θα εκδώσουν κατευθυντήριες γραμμές που ισοδυναμούν με μια πράξη εξισορρόπησης μεταξύ της αποφυγής ενός νέου κύματος μολύνσεων και ανάκαμψης των οικονομιών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!