Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Η Ε.Ε. στο ρινγκ για το Σύμφωνο Σταθερότητας
[Η Ναυτεμπορική]: Η Ε.Ε. στο ρινγκ για το Σύμφωνο Σταθερότητας

[Η Ναυτεμπορική]: Η Ε.Ε. στο ρινγκ για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Του Μιχάλη Ψύλου
(email protected)

Μπορεί να έμεινε «παγωμένο» λόγω της πανδημίας, αλλά το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι και πάλι έτοιμο να επανέλθει όπως ήταν πάντα: ένα από τα πιο διχαστικά ζητήματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό ρύθμισης των δημόσιων οικονομικών.

Οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας έχουν ανασταλεί για ολόκληρο το 2022, αλλά αναμένεται να τεθούν ξανά σε ισχύ στις αρχές του 2023, εάν δεν αλλάξουν. Και εδώ, ο διχασμός φάνηκε ξεκάθαρα τη Δευτέρα και την Τρίτη στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin στις Βρυξέλλες, όπου ξεκίνησε επισήμως η συζήτηση.

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Γκέρνοτ Μπλούμελ, έστειλε την πρώτη, τροχιοδεικτική βολή, υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζεται αλλαγή στο Σύμφωνο Σταθερότητας. «Είμαι πεπεισμένος ότι τις τελευταίες δεκαετίες το Σύμφωνο πέτυχε ακριβώς αυτό που έπρεπε για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη», είπε ο Μπλούμελ και έριξε την ευθύνη στις χώρες-μέλη: «Εάν ορισμένες χώρες δεν πληρούν τα κριτήρια και επομένως έχουν πολύ υψηλά επίπεδα χρέους, τότε θα πρέπει να αντιδράσουν πιο αυστηρά ώστε να μειώσουν το χρέος τους», προειδοποίησε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών.

Θεμέλιο της Ε.Ε.

Αναμφίβολα, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι «θεμέλιο της Ε.Ε.» και η συζήτηση για την αναθεώρησή του βρίσκεται στην αρχή, αλλά ήδη προτείνεται από πολλές πλευρές μια αλλαγή, για παράδειγμα, στο ανώτατο όριο του χρέους ή στο έλλειμμα.

«Το επίπεδο του χρέους έχει αυξηθεί πολύ λόγω του Covid σε όλες τις χώρες και η μείωσή του, που είναι απαραίτητη, πρέπει να έχει ρεαλιστικό ρυθμό και να είναι συμβατή με την ανάπτυξη», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!