Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Τα drones αποκαλύπτουν τις κοινωνικές σχέσεις της όρκας
[Η Ναυτεμπορική]: Τα drones αποκαλύπτουν τις κοινωνικές σχέσεις της όρκας

[Η Ναυτεμπορική]: Τα drones αποκαλύπτουν τις κοινωνικές σχέσεις της όρκας

Ο όρος που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες στην αγγλική γλώσσα, «φάλαινες δολοφόνοι», μπέρδεψε την κοινή γνώμη και οι όρκες θωρήθηκαν ένα είδος φαλαινών. Στην πραγματικότητα είναι το μεγαλύτερο είδος δελφινιών που διακρίνεται για την επιθετικότητα του και την ικανότητα του να κυνηγά και εξοντώνει ακόμη και μεγαλύτερα σε μέγεθος θαλάσσια όντα όπως μεγάλους καρχαρίες και φάλαινες.

Επιστήμονες του Κέντρου Ερευνών Φάλαινας (CWR) στις ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου του Έξετερ στην Βρετανία χρησιμοποίησαν drones τα οποία παρακολουθούσαν για πολλές ημέρες κοπάδια με όρκες καταγράφοντας συνεχώς τις κινήσεις και την συμπεριφορά τους. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση«Proceedings of the Royal Society B» οι ερευνητές παρουσιάζουν τα ευρήματα τους που αποκαλύπτουν ότι οι όρκες έχουν αναπτύξει ένα σύνθετο πλέγμα κοινωνικών δομών και σχέσεων στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η στενή φιλία.

Όπως φαίνεται οι όρκες προτιμούν να κάνουν παρέα με τα μέλη των κοπαδιών τους που έχουν ίδιο φύλο και παρόμοια ηλικία. Επίσης φαίνεται ότι οι όρκες όσο μεγαλώνουν ηλικιακά περιορίζουν την κοινωνικότητα τους ειδικά οι αρσενικές. Τα θηλυκά και τα νεαρής ηλικίας μέλη των κοπαδιών είναι πιο ενεργά κοινωνικά.

«Οι όρκες παραμένουν στο κοπάδι που γεννήθηκαν και αναπτύσσουν εκεί τις κοινωνικές τους σχέσεις. Μέχρι σήμερα οι έρευνες για τα κοινωνικά δίκτυα που αναπτύσσουν οι όρκες περιορίζονταν στην παρατήρηση τους όσο βρίσκονται στην επιφάνεια και καταγραφόταν μόνο η παρουσία και συμπεριφορά όσων μελών του κοπαδιού ήταν εκείνη την στιγμή ορατά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!