Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Ο δρόμος προς την εξαγορά της Chipita από τη Mondelez
[Η Ναυτεμπορική]: Ο δρόμος προς την εξαγορά  της Chipita από τη Mondelez

[Η Ναυτεμπορική]: Ο δρόμος προς την εξαγορά της Chipita από τη Mondelez

Της Δανάης Αλεξάκη
dalexaki@naftemporiki.gr

Την ελκυστικότητα του εγχώριου κλάδου τροφίμων επιβεβαιώνει, για ακόμα μια φορά, το ηχηρό deal της εξαγοράς του ομίλου της Chipita από τον ισχυρό αμερικανικό κολοσσό της Mondelez International. Το τίμημα της συγκεκριμένης εξαγοράς που ξεπερνά το 1,6 δισ. ευρώ (2 δισ. δολ.) εκτινάσσει το value price του εγχώριου κλάδου τροφίμων, στον οποίο σημειώνεται μια «επέλαση» ξένων κεφαλαίων, με πάνω από 10 deals να έχουν λάβει χώρα μόνο την τελευταία πενταετία.
Η απόκτηση της Chipita από τη Mondelez International έρχεται να προστεθεί στο μπαράζ εξαγορών που πραγματοποιήθηκαν στον κλάδο και σηματοδοτεί και μια νέα εποχή για την εγχώρια αγορά τροφίμων στην οποία αναπόφευκτα αναπροσαρμόζονται οι κανόνες του «παιχνιδιού» τόσο για τη βιομηχανία όσο και το λιανεμπόριο. Νέες ισορροπίες και έντονος ανταγωνισμός είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της επόμενης μέρας του κλάδου και όπως αναφέρουν στη «Ν» αναλυτές της αγοράς, «οι επιχειρηματικές εξελίξεις θα “μετρήσουν” εκ νέου τις αντοχές των εγχώριων παικτών, που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε ένα παρατεταμένο stress test. Ωστόσο, η ύπαρξη τέτοιων deals σηματοδοτεί ότι το momentum για τον εγχώριο κλάδο τροφίμων είναι σημαντικό, ενώ το χαμηλό επίπεδο “συγκέντρωσης” δίνει τεράστια περιθώρια ελιγμών στα ισχυρά χαρτοφυλάκια ξένων επενδυτών».

Η εξαγορά της Chipita

Το «φλερτ» της Mondelez προς την Chipita φέρεται να κρατά αρκετά χρόνια αφού τα σενάρια και οι συζητήσεις περί διαπραγματεύσεων ξεκίνησαν το 2018, τα οποία τότε δεν επιβεβαιώθηκαν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!