Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Δρ. Βάσω Κοτρώνη: Το DISARM είναι εργαλείο για την προστασία του περιβάλλοντος
[Η Ναυτεμπορική]: Δρ. Βάσω Κοτρώνη: Το DISARM είναι εργαλείο για την προστασία του περιβάλλοντος

[Η Ναυτεμπορική]: Δρ. Βάσω Κοτρώνη: Το DISARM είναι εργαλείο για την προστασία του περιβάλλοντος

Της Τέτης Ηγουμενίδη
tigoum@naftemporiki.gr

Η τεχνολογία γίνεται αρωγός στην πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών με το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο DISARM – Drought and fIre ObServatory and eArly waRning systeM, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας Interreg V-B “Balkan-Mediterranean 2014-2020″ με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Εθνικούς πόρους των συμμετεχουσών χωρών.

Ο βασικός σκοπός του DISARM αφορά στην ανάπτυξη και επιχειρησιακή λειτουργία ενός συνόλου υπηρεσιών για την παρακολούθηση και πρόγνωση του κινδύνου εκδήλωσης και την πρόγνωση εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών, ολοκληρωμένων σε ένα σύστημα έγκαιρης και έγκυρης προειδοποίησης.

Το πρόγραμμα συντόνισε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και συγκεκριμένα η επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με επικεφαλής την Διευθύντρια Ερευνών Δρ. Βασιλική Κοτρώνη.

Η Δρ. Βασω Κοτρώνη, Διευθύντρια Ερευνών, Επιχειρησιακή Μονάδα ΜΕΤΕΟ, Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εξηγεί απαντώντας στις ερωτήσεις της «Ν» τι είναι, πως λειτουργεί και ποια είναι τα οφέλη του DISARM:

Ερ: Τι είναι το ερευνητικό πρόγραμμα DISARM και ποιος ο προϋπολογισμός του;

Το DISARM χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας Interreg Balkan – Mediterranean 2014-2020 με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Εθνικούς πόρους των συμμετεχουσών χωρών. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 1.028.547 ευρώ.

Ερ: Ποιοι είναι οι στόχοι του προγράμματος;

Ο βασικός σκοπός του DISARM αφορά στην ανάπτυξη και επιχειρησιακή λειτουργία ενός συνόλου υπηρεσιών για την παρακολούθηση και πρόγνωση του κινδύνου εκδήλωσης, και την πρόγνωση εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών, ολοκληρωμένων σε ένα σύστημα έγκαιρης και έγκυρης προειδοποίησης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!