Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Οι δορυφόροι του Άρη είναι απομεινάρια ενός μεγάλου δορυφόρου που καταστράφηκε
[Η Ναυτεμπορική]: Οι δορυφόροι του Άρη είναι απομεινάρια ενός μεγάλου δορυφόρου που καταστράφηκε

[Η Ναυτεμπορική]: Οι δορυφόροι του Άρη είναι απομεινάρια ενός μεγάλου δορυφόρου που καταστράφηκε

Ο Φόβος και ο Δείμος ίσως είναι τμήματα ενός παλαιότερου δορυφόρου του Άρη που καταστράφηκε

Ο Αμερικανός αστρονόμος Άσαφ Χολ ανακάλυψε τον Αύγουστο του 1877 τον Φόβο και τον Δείμο, τους δύο δορυφόρους του Άρη. Πρόκειται για δύο μικρά σε μέγεθος σώματα που τα χαρακτηριστικά τους προκαλούν προβληματισμό στους επιστήμονες όλα αυτά τα χρόνια που γνωρίζουμε την ύπαρξη τους.

Το σχήμα τους που δεν είναι σφαιρικό, η πολύ κοντινή απόσταση στην οποία βρίσκονται από τον πλανήτη τους, η τροχιά τους και άλλα στοιχεία έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη διάφορων θεωριών για την προέλευση των δύο δορυφόρων. Μια από πιο δημοφιλείς θεωρίες είναι ότι πρόκειται για αστεροειδείς που ανήκαν στην κύρια ζώνη αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος η οποία βρίσκεται ανάμεσα στον Δία και τον Άρη και κάποια στιγμή η βαρυτική έλξη του Κόκκινου Πλανήτη τους εγκλώβισε για πάντα εκεί.

«Η Σελήνη είναι σφαιρική ενώ οι δορυφόροι του Άρη έχουν ακανόνιστο σχήμα και μοιάζει με αυτό μιας πατάτας. Ο Φόβος και ο Δείμος μοιάζουν περισσότερο με αστεροειδείς αντί για φυσικούς δορυφόρους. Αυτό οδήγησε πολλούς στο να υποθέσουν ότι πρόκειται για αστεροειδείς που συνέλαβε η βαρύτητα του Άρη. Όμως η εκτίμηση αυτή έχει σημαντικά προβλήματα. Τα αντικείμενα που έχουν συλληφθεί από την βαρύτητα ενός άλλου σώματος έχουν εκκεντρική τροχιά και η γωνία κλίσης τους θα μεταβάλλονταν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!