Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Διπλό ρεκόρ στις καταθέσεις – Πάνω από το ιστορικό υψηλό του 2009
[Η Ναυτεμπορική]: Διπλό ρεκόρ στις καταθέσεις – Πάνω από το ιστορικό υψηλό του 2009

[Η Ναυτεμπορική]: Διπλό ρεκόρ στις καταθέσεις – Πάνω από το ιστορικό υψηλό του 2009

Του Πάνου Φ. Κακούρη
pkak@naftemporiki.gr

Το ποσό των 31 δισ. ευρώ προσέγγισε τον Αύγουστο η αύξηση των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στους 18 μήνες από την έναρξη της πανδημίας, ενώ μία εντυπωσιακή διαπίστωση είναι ότι το ύψος των καταθέσεων των επιχειρήσεων ξεπέρασε και το ιστορικό υψηλό που είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο του μακρινού 2009.
Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό, το οποίο εν δυνάμει αποτελεί ένα επενδυτικό και καταναλωτικό απόθεμα, που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει επενδυτικές πρωτοβουλίες αλλά και να ενισχύσει περαιτέρω την κατανάλωση.
Συγχρόνως, ενώ το ποσό των 31 δισ. ευρώ ενισχύει αισθητά τη ρευστότητα των τραπεζών, εντούτοις, ακόμη δεν έχουν ανοίξει τις στρόφιγγες των δανείων, όπως προκύπτει τόσο από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που κατέγραψε αρνητικούς ρυθμούς χρηματοδότησης τον μήνα Αύγουστο, όσο και από τις αιτιάσεις των παραγωγικών φορέων, αλλά και τις πιέσεις του υπουργείου Οικονομικών προς τα πιστωτικά ιδρύματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το υπόλοιπο των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 1.501εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος του Ιουλίου και διαμορφώθηκε σε 173,14 δισ. ευρώ.
Οι καταθέσεις των νοικοκυριών ανήλθαν σε 131.487 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μικρή άνοδο κατά 111 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο.
Αισθητά ταχύτερη αύξηση κατά 1.390 εκατ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και το υπόλοιπό τους διαμορφώθηκε σε 41.653 εκατ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!