Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Η Ναυτεμπορική]: «Διπλή» η ατζέντα για τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας
[Η Ναυτεμπορική]: «Διπλή» η ατζέντα για τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας

[Η Ναυτεμπορική]: «Διπλή» η ατζέντα για τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας

Toυ Νίκου Μπέλλου
nbellos@naftemporiki.gr

Θετική χαρακτηρίζει η κυβέρνηση την έκθεση για τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας που παρουσίασε χθες στους 27 υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική πολιτική, Ασφάλεια και Άμυνα, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς οφείλεται, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, στο γεγονός ότι η έκθεση αποτυπώνει με αντικειμενικό τρόπο την ουσία του προβλήματος, ενώ περιέχει τη διττή προσέγγιση που είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Δηλαδή, μια θετική ατζέντα για αναθέρμανση των σχέσεων με την Τουρκία, προειδοποιώντας ταυτόχρονα την Άγκυρα ότι αν επιλέξει τον δρόμο της έντασης θα βρεθεί αντιμέτωπη με ευρωπαϊκές κυρώσεις (οικονομικές και πολιτικές). Η Ε.Ε. προτάσσει μια θετική ατζέντα με την Τουρκία, αλλά διατηρούμε όλες τις εναλλακτικές στο τραπέζι, ανέφερε μετά τη συνεδρίαση ο κ. Μπορέλ, σύμφωνα με τον οποίο από τον περασμένο Δεκέμβριο βλέπουμε κάποια θετικά σημάδια στην τουρκική συμπεριφορά προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης και κυρίως την αναστολή των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και την αποφυγή επιθετικής ρητορικής.

Επικρίσεις

Πάντως, ο κ. Μπορέλ εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός σε σχέση με την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, καταδικάζοντας τις τελευταίες ενέργειες της Άγκυρας τόσο σε σχέση με τις απειλές εναντίον κόμματος της αντιπολίτευσης όσο και με την αποχώρηση της χώρας από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης κατά της βίας εναντίον των γυναικών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!