Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Δύει η βασιλεία της Ελισάβετ και στα Μπαρμπάντος
[Η Ναυτεμπορική]: Δύει η βασιλεία της Ελισάβετ και στα Μπαρμπάντος

[Η Ναυτεμπορική]: Δύει η βασιλεία της Ελισάβετ και στα Μπαρμπάντος

Αν και οι Βρετανοί θα έβγαιναν νικητές, η εξέγερση του 1651 σηματοδότησε την πρώτη προσπάθεια των Μπαρμπάντος να απελευθερωθούν από τον βρετανικό έλεγχο.

Σχεδόν 400 χρόνια αργότερα, το τελευταίο βήμα προς την ανεξαρτησία ολοκληρώνεται επιτέλους.

Στις 30 Νοεμβρίου, το νησιωτικό έθνος που από καιρό αναφέρεται ως η «Μικρή Αγγλία» της Καραϊβικής αποκόπτεται από το βρετανικό στέμα και γίνεται δημοκρατία. Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ θα αντικατασταθεί ως αρχηγός του κράτους από τη σημερινή γενική κυβερνήτη του νησιού, Ντάμ Σάντρα Μέισον, η οποία θα ορκιστεί η πρώτη πρόεδρος των Μπαρμπάντος.

Ο νέος ρόλος της Μέισον εγκρίθηκε και από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου των Μπαρμπάντος τον περασμένο μήνα. Η μετάβαση έρχεται μετά από συζητήσεις για πάνω απο 40 χρόνια, και 55 χρόνια από την ημέρα που τα Μπαρμπάντος μετατράπηκαν από αποικία σε ανεξάρτητο κράτος, το 1966.

Η μετάβαση στη δημοκρατία είναι το τελευταίο βήμα στο ταξίδι του νησιού που ξεκίνησε στις αρχές του 1600, όταν οι Άγγλοι άποικοι το διεκδίκησαν για το βρετανικό στέμμα, παίρνοντας τον έλεγχο της πολιτικής και -φυσικά- του πλούτου του.

Ακόμη και αφότου κήρυξαν την ανεξαρτησία τους από την Αγγλία και έγιναν κοινοβουλευτική δημοκρατία, τα Μπαρμπάντος, εξακολουθούσαν να αναγνωρίζουν τον Βρετανό μονάρχη ως αρχηγό του κράτους, την Ελισάβετ εν προκειμένω, καθιστώντας το πολίτευμα συνταγματική μοναρχία.

Ως δημοκρατία, τα Μπαρμπάντος κόβουν έναν από τους τελευταίους δεσμούς που έχουν απομείνει με το βρετανικό στέμμα – εκτός από έναν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!