Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Διεθνείς προσδοκίες και «ορόσημα» για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο 15%
[Η Ναυτεμπορική]: Διεθνείς προσδοκίες και «ορόσημα» για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο 15%

[Η Ναυτεμπορική]: Διεθνείς προσδοκίες και «ορόσημα» για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο 15%

Της Έφης Τριήρη
etriiri@naftemporiki.gr

Μπορεί η συμφωνία της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του πλανήτη (G7) για τη θέσπιση ενός παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου στο 15% να αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος, όμως ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και αβέβαιος, καθώς θα πρέπει να επιτευχθούν και άλλα σημαντικά ορόσημα έως το τελικό στάδιο για ένα αρτιότερο και δικαιότερο σύστημα φορολόγησης των πολυεθνικών.

Η συμφωνία της G7 θα πρέπει να επικυρωθεί από την ομάδα G20 τον επόμενο μήνα, για να ανοίξει πλέον ο νέος και τελικός, όπως ευελπιστούν οι περισσότεροι, γύρος της φορολογικής διαπραγμάτευσης μεταξύ των 140 χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), όπου αναμφισβήτητα θα υπάρξουν διαφωνίες και αντιθέσεις και θα απαιτηθεί μέγιστος βαθμός συντονισμού και συνεργασίας. Επιπλέον, η συμφωνία της G7 εξακολουθεί να έχει αρκετά σημεία που χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων, με ασάφειες και αναπάντητα ερωτήματα. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορούν να αγνοηθούν τα θετικά σημεία τόσο για τις υπόλοιπες χώρες όσο και για την Ελλάδα, της οποίας ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις διαμορφώνεται στο 24%.

Οφέλη για την Ελλάδα

Ο καθηγητής και πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), Παναγιώτης Λιαργκόβας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρχουν κέρδη στην Ελλάδα από την ιστορική συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της ομάδας G7, για την επιβολή παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15%.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!