Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Dieselgate: Θεωρητικά αδύνατη η διεκδίκηση αποζημίωσης από τη VW στην Ελλάδα
[Η Ναυτεμπορική]: Dieselgate: Θεωρητικά αδύνατη η διεκδίκηση αποζημίωσης από τη VW στην Ελλάδα

[Η Ναυτεμπορική]: Dieselgate: Θεωρητικά αδύνατη η διεκδίκηση αποζημίωσης από τη VW στην Ελλάδα

Οι κάτοχοι αυτοκινήτων μάρκας VW και των θυγατρικών της εταιρειών δε θα μπορέσουν να διεκδικήσουν εύκολα από τα αστικά δικαστήρια στην Ελλάδα, αποζημιώσεις από τη γερμανική εταιρεία «Κολοσσό» στην αυτοκίνηση, σε περίπτωση που θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν σχετικά με το σκάνδαλο των «πειραγμένων πετρελαιοοκινητήρων» εκατοντάδων χιλιάδων οχημάτων του ομίλου VW, προκειμένου να εμφανίζουν μειωμένους ρύπους στα περιβαλλοντικά τεστ που υποβάλλονταν.

Αυτό άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας την Τετάρτη στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του Κόμματος της Ελληνικής Λύσης κ. Βασίλειο Βιλιάρδο.

Ο βουλευτής είχε απευθυνθεί στον κ. Γεωργιάδη με επερώτηση στη Βουλή ζητώντας να ενημερωθεί το καταναλωτικό κοινό στην Ελλάδα σχετικά με το αν οι κάτοχοι αυτοκινήτων της συγκεκριμένης αυτοκινητοβιομήχανιας δικαιούνται αποζημίωση για το σκάνδαλο Dieselgate, βάσει σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Ανώτατου Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης σε απάντηση που ήλθε από την ΕΕ γίνεται σαφές ότι δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία στο ευρωπαϊκό Αστικό Δίκαιο που να επιτρέπει τη δικαστική διεκδίκηση αντίστοιχων αποζημιώσεων.

Αυτό όμως δεν συμπεριλαμβάνει το Εθνικό Δίκαιο ορισμένων κρατών – μελών της ΕΕ, που ενδεχομένως στην περιβαλλοντική τους νομοθεσία να έχουν σχετικά άρθρα σχετικά με εγκληματικές ενέργειες που αφορούν περιβαλλοντικά ζητήματα και θέματα εξαπάτησης ή διαφθοράς.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Γεωργιάδης έκανε σαφές ότι μια τέτοια διάταξη που να επιτρέπει σε Ελληνικό Δημόσιο και τις αρμόδιες περιβαλλοντικές διοικήσεις να διεκδικήσουν από τον όμιλο VW αποζημιώσεις για το σκάνδαλο Dieselgate, δεν υφύστανται στο εθνικό Αστικό Δίκαιο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!