Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Η διαστημική «βασίλισσα» Κλεοπάτρα αποκαλύπτεται
[Η Ναυτεμπορική]: Η διαστημική «βασίλισσα» Κλεοπάτρα αποκαλύπτεται

[Η Ναυτεμπορική]: Η διαστημική «βασίλισσα» Κλεοπάτρα αποκαλύπτεται

Στη φωτογραφία εικονίζεται η Κλεοπάτρα πάνω από τη Χιλή όπου βρίσκεται το τηλεσκόπιο που έκανε τις τελευταίες παρατηρήσεις στον αστεροειδή.

Το 1880 ο αυστριακός αστρονόμος Γιόχαν Πάλισα ανακάλυψε έναν από τους αμέτρητους αστεροειδείς του ηλιακού μας συστήματος που κινείται σε μια τροχιά ανάμεσα στον Άρη και τον Δία. Ο αστεροειδής ονομάστηκε «Κλεοπάτρα» και όπως η θρυλική βασίλισσα της Αιγύπτου έτσι και αυτός καλύπτεται από πολλά μυστήρια. Με τη βοήθεια της συστοιχίας τηλεσκοπίων VLT στη Χιλή ομάδα αστρονόμων κατάφερε να καταγράψει τις πιο λεπτομερείς εικόνες της διαστημικής Κλεοπάτρας αποκαλύπτοντας μια σειρά από νέα στοιχεία για αυτή.

Με τις νέες παρατηρήσεις διαπιστώθηκε το ακριβές της μέγεθος. Η Κλεοπάτρα έχει μήκος 270 χλμ. και διάμετρο 94 χλμ. Γνωρίζαμε ότι έχει σχήμα που μοιάζει με κόκαλο σκύλου αλλά οι νέες εικόνες δείχνουν καθαρά τους λοβούς στις δύο άκρες του αστεροειδούς. Οι νέες παρατηρήσεις αποκαλύπτουν επίσης ότι περιστρέφεται με μεγάλη ταχύτητα και αποτελείται σε σημαντικό ποσοστό από διάφορα μέταλλα.

Ένα επίσης εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της Κλεοπάτρας που την ξεχωρίζει από όλους τους αστεροειδείς και κομήτες είναι ότι διαθέτει και δορυφόρους. Γνωρίζουμε δύο οι οποίοι έλαβαν τα ονόματα ΑλεξΉλιος και ΚλεοΣελήνη, από τα ονόματα των παιδιών της βασίλισσας Κλεοπάτρας, του Αλέξανδρου Ήλιου και της Κλεοπάτρας Σελήνης. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ή ύπαρξη των δύο δορυφόρων είναι προϊόν κάποιων συγκρούσεων της Κλεοπάτρας με άλλα διαστημικά αντικείμενα στο παρελθόν ενώ εικάζουν ότι μπορεί να διαθέτει και άλλους δορυφόρους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!