Πέμπτη, 6 Μαΐου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες για τις επιπτώσεις του Brexit
[Η Ναυτεμπορική]: Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες για τις επιπτώσεις του Brexit

[Η Ναυτεμπορική]: Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες για τις επιπτώσεις του Brexit

Της Έφης Τριήρη
etriiri@naftemporiki.gr

Εάν κάνει κάποιος έναν απολογισμό των πρώτων 100 ημερών από το Brexit, το οριστικό δηλαδή διαζύγιο της Βρετανίας από την Ε.Ε. στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020, πέντε χρόνια μετά το δημοψήφισμα, θα διαπιστώσει ότι οι συνθήκες δεν είναι και τόσο δραματικές όσο είχε αρχικά προβλεφθεί. Μία πρώτη πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις συνέπειες του Brexit καταδεικνύει ότι παρά τον αρνητικό αντίκτυπο στη βρετανική οικονομία, με βάση τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία επιβαρύνονται πολύ περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού, η Βρετανία τελικά δεν είδε τα χειρότερα που είχαν προβλεφθεί από όσους ήταν αντίθετοι στο Brexit, όπως άμεση ύφεση, δραματική πτώση στις τιμές στέγης και απότομη πτώση των εξαγωγών.

Βεβαίως, πολλές από τις επιπτώσεις του Brexit θα χρειαστούν πολύ περισσότερο χρόνο για να γίνουν αντιληπτές. Αναμφισβήτητα, με τη Βρετανία εκτός ενιαίας αγοράς και τελωνειακής ένωσης της Ε.Ε., το εμπόριο έχει ζημιωθεί σημαντικά, όμως το πλήρες μέγεθος της ζημιάς θα γίνει αντιληπτό όταν θα επαναλειτουργήσει πλήρως η οικονομία και οι επιχειρήσεις μετά το lockdown. Το Bloomberg επιχειρεί ένα σύντομο απολογισμό με τις προβλέψεις που δεν επαληθεύτηκαν αλλά και αυτές που επαληθεύτηκαν.

Η έκθεση του 2016

Σε έκθεση που είχε δημοσιεύσει πριν από το δημοψήφισμα του 2016 το υπουργείο Οικονομικών προέβλεπε ότι μία απόφαση αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., που θα έθετε σε άμεση ισχύ το Άρθρο 50 για τη διαδικασία αποχώρησης, θα οδηγούσε σε μείωση του ΑΕΠ κατά 3,6% τα επόμενα δύο έτη, σε αύξηση των ανέργων κατά 520.000 άτομα και σε πτώση 10% των τιμών στέγης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!