Κυριακή, 9 Μαΐου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Διαλύθηκε το παγόβουνο που έγινε σταρ στα social media
[Η Ναυτεμπορική]: Διαλύθηκε το παγόβουνο που έγινε σταρ στα social media

[Η Ναυτεμπορική]: Διαλύθηκε το παγόβουνο που έγινε σταρ στα social media

Άποψη του παγόβουνου A-68A από ένα αεροπλάνο αναγνώρισης της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας κοντά στο νησί South Georgia.

Το Α68 διαλύθηκε σε πολλά μικρότερα κομμάτια και δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο. Το 2017 από την παγοκρηπίδα Larsen στην Ανταρκτική αποκόπηκε ένα γιγάντιο κομμάτι πάγου σχηματίζοντας ένα παγόβουνο που ονομάστηκε Α68. Το παγόβουνο είχε έκταση περίπου 6 χιλιάδων τετραγωνικών χλμ. και βάρος άνω του ενός τρισεκατομμυρίων τόνων.

Για περίπου ένα έτος το παγόβουνο παρέμενε σταθεροποιημένο στην περιοχή από όπου είχε αποκολληθεί αλλά στην συνέχεια άρχισε να κινείται στην ανοικτή θάλασσα. Όπως ήταν επόμενο η επιστημονική κοινότητα το καταχώρησε αμέσως ως πιθανό κίνδυνο και ξεκίνησε η δορυφορική του παρακολούθηση. Παράλληλα όμως οι χρήστες των social media έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό το παγόβουνο και οι εικόνες αλλά και τα βίντεο που δημοσιεύονταν γίνονταν viral μετατρέποντας το Α68 στον πρώτο μεγάλο σταρ του κόσμου των παγόβουνων.

Το Α68 κινούταν προς το νησί της Νότιας Γεωργίας στον Νότιο Ατλαντικό στο οποίο λόγω των ρευμάτων της ευρύτερης περιοχής καταλήγουν πολλά παγόβουνα που για αυτό έχει ονομαστεί «νεκροταφείο παγόβουνων». Το νησί όμως αποτελεί παράλληλα και έναν σημαντικό βιότοπο για τους πιγκουΐνους και τις φώκιες και η παρουσία ενός τέτοιας έκτασης παγόβουνου εκεί θα τους προκαλούσε τεράστια προβλήματα κυρίως στην διαδικασία της αναπαραγωγής.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!