Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει την εκ νέου εργαλειοποίηση του προσφυγικού με αφορμή τα γεγονότα στο Αφγανιστάν
[Η Ναυτεμπορική]: Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει την εκ νέου εργαλειοποίηση του προσφυγικού με αφορμή τα γεγονότα στο Αφγανιστάν

[Η Ναυτεμπορική]: Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει την εκ νέου εργαλειοποίηση του προσφυγικού με αφορμή τα γεγονότα στο Αφγανιστάν

Το 2020 και το 2021 υπήρξαν χρονιές-σταθμοί για τα σύνορα της χώρας, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο βιντεοσκοπημένο του μήνυμα στο Συμπόσιο της Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων που πραγματοποιείται σε Ρόδο και Καστελλόριζο.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει την εκ νέου εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού/προσφυγικού με αφορμή τα γεγονότα στο Αφγανιστάν ενώ διαβεβαίωσε ότι οι ελληνικές αρχές καταβάλλουν άοκνες προσπάθειες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τόσο στα χερσαία, όσο και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Στο διάστημα αυτό, όπως είπε, η χώρα μας αύξησε το κυριαρχικό της αποτύπωμα, κατοχύρωσε τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την δικαιοδοσία της.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στη σταθερότητα των συνόρων, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί θεμελιώδη αρχή της οργάνωσης της διεθνούς κοινότητας. «Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών επιβάλλει την αποχή από την απειλή ή τη χρήση βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας άλλου κράτους. Τα σύνορα έχουν αντικειμενική υπόσταση. Ισχύουν erga omnes. Το δίκαιο των συνθηκών αποκλείει την επίκληση ουσιώδους μεταβολής περιστάσεων ως λόγο λήξης συνθηκών που καθορίζουν σύνορα», είπε.

Συνεχίζοντας έκανε ένα απολογισμό της εξωτερικής πολιτικής. «Μέσα σε λίγους μήνες, η Ελλάδα υπέγραψε δυο Συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!