Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Ν. Δένδιας: Ακόμα και οι πιο δύσπιστοι εταίροι μας έμειναν άφωνοι με τις τουρκικές ενέργειες
[Η Ναυτεμπορική]: Ν. Δένδιας: Ακόμα και οι πιο δύσπιστοι εταίροι μας έμειναν άφωνοι με τις τουρκικές ενέργειες

[Η Ναυτεμπορική]: Ν. Δένδιας: Ακόμα και οι πιο δύσπιστοι εταίροι μας έμειναν άφωνοι με τις τουρκικές ενέργειες

«Οι τουρκικές ενέργειες είναι εντελώς απαράδεκτες, καταπατούν κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου και της απλής λογικής», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον απόηχο της παρενόχλησης ερευνητικού σκάφους απο τουρκικό πολεμικό πλοίο.

Υπενθυμίζεται ότι το σκάφος βρισκόταν εντός της οριοθετημένης ελληνικής ΑΟΖ , 10 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι η παρενόχληση έγινε με τον ισχυρισμό ότι το σημείο αυτό είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα, με επίκληση στο παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο τουρκολυβικό μνημόνιο.

«Υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ενέργεια αυτή ήταν γραφική, αλλά δυστυχώς ήταν άκρως επικίνδυνη και βεβαίως καταδικαστέα», τόνισε αναφέροντας πως κατά την τελευταία συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, τους έδειξε στο χάρτη το σημείο όπου έγινε η παρενόχληση του Nautical Geo.

«Ακόμα και οι πιο δύσπιστοι εταίροι μας, αυτοί που δείχνουν ανοχή στις τουρκικές ενέργειες, έμειναν άφωνοι. Δεν μπόρεσαν να αρθρώσουν λέξη. Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει τίποτα, ούτε κατ’ ελάχιστο που να δικαιολογεί παρόμοια συμπεριφορά», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον 63ο γύρος των διερευνητικών επαφών, που θα λάβει χώρα στις 6 Οκτωβρίου στην Άγκυρα, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως «παρά το κλίμα έντασης που συνεχίζει να καλλιεργεί η Τουρκία, θεωρούμε σκόπιμη την διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας».

«Αλλά δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις», τόνισε προσθέτοντας πως η ελληνική πλευρά δεν αναμένει «να προκύψει κάτι από αυτές τις άτυπες επαφές, καθώς, δυστυχώς, με την Τουρκία, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν φαίνεται να υπάρχει πεδίο έλλογης συνεννόησης».

«Όχι γιατί η επίλυση του ζητήματος που εξετάζεται, ήτοι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι δυνατή, αλλά γιατί η Τουρκία δεν αποδέχεται τους θεμελιώδεις κανόνες που προβλέπονται από την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!