Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή
[Η Ναυτεμπορική]: Τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή

[Η Ναυτεμπορική]: Τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή

Της Ειρήνης Σακελλάρη

SOS για τις τράπεζες τράπεζες του Ευρωπαϊκού Νότου μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές που πρόκειται να επηρεαστούν περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εκπέμπουν τα green stress tests της ECB.

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα πιστωτικά ιδρύματα σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Μάλτα θα επηρεαστούν περισσότερο εάν δεν περιοριστεί η κλιματική αλλαγή, καθώς οι πελάτες τους είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε φυσικές καταστροφές, όπως οι δασικές πυρκαγιές.

Η άσκηση διαπίστωσε ότι :

- Το μέσο χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων μίας ευρωπαϊκής τράπεζας έχει 8% μεγαλύτερες πιθανότητες default το 2050 εάν η κλιματική αλλαγή δεν αντιμετωπιστεί με μία οργανωμένη κλιματική μετάβαση.

- Τα χαρτοφυλάκια που είναι πιο εκτεθειμένα στον περιβαλλοντικό κίνδυνο έχουν 30% μεγαλύτερες πιθανότητες default το 2050 σε σύγκριση με το 2020, εάν δεν υπάρξει μετάβαση.

- Οι μεγαλύτερες τράπεζες έχουν 50% μεγαλύτερη έκθεση σε επιχειρήσεις που είναι πολύ ευάλωτες στον κλιματικό κίνδυνο, σε σχέση με τις μικρότερες τράπεζες.

- Το 4% των τραπεζών χρηματοδοτεί το 45% των εκπομπών ρύπων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσίευσε τα αποτελέσματα του πανευρωπαϊκού τεστ αντοχής στο κλίμα. Η άσκηση δοκίμασε τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής σε περισσότερες από τέσσερα εκατομμύρια επιχειρήσεις παγκοσμίως και 1.600 τράπεζες της ζώνης του ευρώ σύμφωνα με τρία διαφορετικά σενάρια πολιτικής για το κλίμα.

Τα αποτελέσματα της άσκησης

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι εταιρείες και οι τράπεζες επωφελούνται σαφώς από την έγκαιρη υιοθέτηση πράσινων πολιτικών για να προωθήσουν τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Η άσκηση αποκαλύπτει επίσης ότι ο αντίκτυπος του κλιματικού κινδύνου συγκεντρώνεται σε ορισμένες περιοχές και τομείς της ζώνης του ευρώ (σ.σ. ανάμεσα σε αυτές και η χώρα μας).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!