Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Covid-19: Γιατί η ανατολική Ευρώπη επλήγη λιγότερο από τη δυτική;
[Η Ναυτεμπορική]: Covid-19: Γιατί η ανατολική Ευρώπη επλήγη λιγότερο από τη δυτική;

[Η Ναυτεμπορική]: Covid-19: Γιατί η ανατολική Ευρώπη επλήγη λιγότερο από τη δυτική;

Ένα στοιχείο είναι απολύτως σαφές, εάν κοιτάξει κανείς τον παγκόσμιο «χάρτη του κορωνοϊού»: Τα πλουσιότερα κράτη της δυτικής Ευρώπης έχουν πληγεί πολύ περισσότερο από τον ιό συγκριτικά με τις χώρες της ανατολικής Ε.Ε. Αν και τα νούμερα είναι δύσκολο να συγκριθούν και πολύ παράγοντες παίζουν ενδεχομένως σημαντικό ρόλο, η σύγκριση είναι αρκετά μεγάλη για να την αγνοήσει κανείς. Πώς η Ελλάδα αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση.

Ακόμη και οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που έχουν πληγεί περισσότερο καταγράφουν λοιμώξεις και ποσοστά θανάτου ανά εκατομμύριο κατοίκους πολύ χαμηλότερα από τα κράτη της δυτικής Ευρώπης. Ορισμένα στατιστικά στοιχεία είναι πραγματικά αξιοσημείωτα. Η Σλοβακία έχει καταγράψει μόλις 1.413 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 25 θανάτους. Η γειτονική Αυστρία πάλι, η οποία θεωρείται ευρέως ότι αντιμετώπισε με επιτυχία την πρόκληση του νέου κορωνοϊού, έχει 10 φορές μεγαλύτερο αριθμό λοιμώξεων και 20 φορές μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από τη Σλοβακία, με πληθυσμό μικρότερο από το διπλάσιο.

Οι αιτίες για την απόκλιση που παρουσιάζουν αρκετές χώρες είναι πολλές: χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής που σημαίνει λιγότερους ευάλωτους ηλικιωμένους, μικρότερη πυκνότητα πληθυσμού, λιγότερες πτήσεις προς την Κίνα, μικρότερα ποσοστά διαγνωστικών εξετάσεων. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, που είναι πλέον κοινή σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, εφαρμόστηκε πολύ νωρίς στην Τσεχία και τη Σλοβακία, το οποίο ίσως συνετέλεσε στη μείωση της διασποράς.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!