Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: «Climate Clock»: Το «ρολόι της κλιματικής αλλαγής» μετρά αντίστροφα
[Η Ναυτεμπορική]: «Climate Clock»: Το «ρολόι της κλιματικής αλλαγής» μετρά αντίστροφα

[Η Ναυτεμπορική]: «Climate Clock»: Το «ρολόι της κλιματικής αλλαγής» μετρά αντίστροφα

Ομάδα καλλιτεχνών και ακτιβιστών μετέτρεψε το φημισμένο ψηφιακό ρολόι στη Union Square της Νέας Υόρκης «The Passage» σε αντίστροφη μέτρηση προς μια καταληκτική ημερομηνία, δείχνοντας πόσο χρόνο έχει η ανθρωπότητα να αναλάβει, αποφασιστικά, δράση για την κλιματική αλλαγή.

Το «Climate Clock» μετρά πόσο θα χρειαστεί – με τους τρέχοντες ρυθμούς εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα – να εξαντληθεί ο «προϋπολογισμός άνθρακα» που έχουμε στη διάθεσή μας, δηλαδή πόσο διοξείδιο του άνθρακα μπορεί ακόμη να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη να είναι μόνον 1,5 βαθμοί Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προ-βιομηχανικής εποχής. Μετρώντας από τις 22 Σεπτεμβρίου 2020, ο διαθέσιμος χρόνος είναι επτά χρόνια και 100 ημέρες! Στον ιστότοπο του πρότζεκτ μια δεύτερη μέτρηση ιχνηλατεί τη αύξηση του ποσοστού ενέργειας που προέρχεται σήμερα από ανανεώσιμες πηγές.

Με επικεφαλής τους καλλιτέχνες Γκαν Γκόλαν και Άντριου Μπόιντ, το «Ρολόι του Κλίματος» στην Union Square ακολουθεί τη μεθοδολογία του αντίστοιχου ρολογιού κλίματος του Mercator Research Institute On Global Commons And Climate Change (MCC) το οποίο χρησιμοποιεί τα στοιχεία της πρόσφατης ειδικής έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) για την υπερθέρμανση κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου. Στην έκθεση της Επιτροπής δηλώνεται πως, ξεκινώντας από το 2018, ένας «προϋπολογισμός» 420 γιγατόνων διοξειδίου του άνθρακα μας δίνει πιθανότητα 67% να μην υπερβούμε το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!