Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Χρ. Σταϊκούρας: Προχωράμε με τόλμη στη συνολική εξυγίανση των Πανεπιστημίων
[Η Ναυτεμπορική]: Χρ. Σταϊκούρας: Προχωράμε με τόλμη στη συνολική εξυγίανση των Πανεπιστημίων

[Η Ναυτεμπορική]: Χρ. Σταϊκούρας: Προχωράμε με τόλμη στη συνολική εξυγίανση των Πανεπιστημίων

Σχέδιο Νόμου που ανταποκρίνεται σε προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και που επιχειρεί να αντιμετωπίσει χρόνιες και νέες δυσλειτουργίες, μερικές εκ των οποίων, δυστυχώς, αντιμετωπίζονται ως νέα «γεφύρια της Άρτας», χαρακτήρισε το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη σημερινή ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Σταϊκούρας, δήλωσε ότι «Ενδεικτικά, θυμίζω το «φίλτρο» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση του 2005, και την συνταγματική μεταρρύθμιση του 2006-2007, για την δυνατότητα ίδρυσης, εντός αυστηρού θεσμικού πλαισίου, μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών τριτοβάθμιων ιδρυμάτων». Οι συνεχείς, όπως είπε, «ομφαλοσκοπήσεις και σκόπιμες παλινδρομήσεις αποτελούν σοβαρή παθογένεια, από την οποία πρέπει επιτέλους να απαλλαγούμε.

Κατά την πεποίθησή μου, ο επικαιροποιημένος κεντρικός στρατηγικός στόχος για το εκπαιδευτικό μας σύστημα οφείλει να είναι η ισχυρή, ολόπλευρη και διαρκής προώθηση της ποιότητας». Της ποιότητας, συνέχισε ο υπουργός, όλων των στοιχείων και λειτουργιών, παντού, σε συνθήκες συνεχούς διεύρυνσης και ενίσχυσης των ίσων ευκαιριών. Για το σκοπό αυτό, τόνισε, απαιτείται σχεδιασμένη, με γρήγορο ρυθμό αποκέντρωση αρμοδιοτήτων προς τις μονάδες εκπαίδευσης, σύγχρονο και διαφανές πλαίσιο λειτουργίας που να δημιουργεί θετικά κίνητρα, και εφαρμογή συστημάτων εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης και κοινωνικής λογοδοσίας.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι τα Πανεπιστήμια αποτελούν συστήματα εκπαίδευσης, έρευνας και δημοκρατίας, αποτελούν τους βασικούς θεσμούς παραγωγής, συσσώρευσης και διάχυσης του ανθρωπίνου κεφαλαίου και αναλώνουν πόρους από τους περιορισμένους και ανταγωνιστικά διεκδικούμενους της οικονομίας και παρέχουν στα άτομα, στην κοινωνία και στην οικονομία, ποικιλίες εκροών, αποτελεσμάτων, αγοραίων και μη αγοραίων οφελών, θετικών εξωτερικοτήτων και διαχυτικών επιδράσεων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!