Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Χαρτογραφήθηκε ο… κάτω κόσμος του Άρη
[Η Ναυτεμπορική]: Χαρτογραφήθηκε ο… κάτω κόσμος του Άρη

[Η Ναυτεμπορική]: Χαρτογραφήθηκε ο… κάτω κόσμος του Άρη

Οι ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα αυτή την εικόνα από το υπέδαφος κάτω από το ρομποτικό γεωλογό της NASA όπου διακρίνονται τα διάφορα στρώματα υλικών που έχουν σχηματιστείο εκεί.

Επιστημονική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Ζυρίχης (ETH) ανακοίνωσε ότι κατάφερε να χαρτογραφήσει το υπέδαφος του Άρη. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που συλλέγει ο ρομποτικός γεωλόγος της NASA , το InSight, οι ερευνητές μπόρεσαν να χαρτογραφήσουν τι υπάρχει κάτω από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη σε βάθος 200 μέτρων.

Τα στοιχεία που καταγράφει το InSight έχουν επιτρέψει στους επιστήμονες να βρουν στοιχεία για την τεκτονική δραστηριότητα του Άρη, για τον φλοιό, τον μανδύα και τον πυρήνα του πλανήτη. Η επεξεργασία των δεδομένων του InSight για να γίνει η χαρτογράφηση έγινε με μια νέα μέθοδο η οποία δοκιμάστηκε προηγουμένως στον δικό μας πλανήτη.

«Χρησιμοποιήσαμε μια τεχνική που αναπτύχθηκε στη Γη για να χαρακτηρίζουμε περιοχές υψηλού σεισμικού ρίσκου αλλά και να μελετάμε γεωλογικές δομές κάτω από το έδαφος. Η μέθοδος βασίζεται σε δονήσεις του φυσικού περιβάλλοντος. Στη Γη τέτοιες δονήσεις poyυποχρεώνουν το έδαφος να κινείται προκαλούν οι ωκεανοί και οι άνεμοι και κάθε τέτοια δόνηση δημιουργεί το αποτύπωμα της στο υπέδαφος. Οι δονήσεις αυτές διαδίδονται στο εσωτερικό του πλανήτη και μεγάλης ευαισθησίας όργανα μπορούν να τις εντοπίσουν» αναφέρει ο Σέντρικ Σκμέλτζμπακ, γεωφυσικός του ETH εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!