Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Bloomberg: Ποιος απειλεί το φθηνό δολάριο
[Η Ναυτεμπορική]: Bloomberg: Ποιος απειλεί το φθηνό δολάριο

[Η Ναυτεμπορική]: Bloomberg: Ποιος απειλεί το φθηνό δολάριο

Φαίνεται πως η ώρα να δούμε και πάλι το δολάριο να αποδυναμώνεται έφτασε. Εάν αυτό όντως συμβεί, θα είναι πολύ καλό νέο για πολλούς επισημαίνει σε ανάλυσή του το Bloomberg.

Τόσο σε πραγματικούς όρους (εάν δηλαδή συνυπολογιστεί ο πληθωρισμός) όσο και σε ονομαστικούς όρους το δολάριο είναι περίπου εκεί που βρισκόταν πριν από 20 χρόνια. Ύστερα από διάφορες διακυμάνσεις κατά το σοκ του πρώτο εξαμήνου, φαίνεται πια να βρίσκεται σταθερά σε τροχιά πτώσης.

Ένας λόγος για την σχετική αδυναμία του είναι εξαιρετικά θετικός: Το έλλειμμα δολαρίων στον υπόλοιπο κόσμο είναι πια λιγότερο έντονο. Τον Μάρτιο η Federal Reserve άρχισε να προσφέρει swap συναλλάγματος σε έναν αριθμό κεντρικών τραπεζών φιλικών χωρών, καθώς αντιμετώπιζαν στενότητα στη χρηματοδότηση σε δολάρια.

Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών εμφάνισαν μια «τραυματική» πτώση κατά την έξαρση της κρίσης του Covid. Τώρα έχουμε μερική ανάκαμψή τους παρά το γεγονός ότι χώρες, όπως η Βραζιλία, το Μεξικό και η Ινδία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υγειονομικής κρίσης.

Ακόμη ένας βασικός λόγος για την αδυναμία του δολαρίου είναι πως η Fed φαίνεται να έχει δεσμευθεί να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια για αρκετό καιρό ακόμη. Η διαφορά στην απόδοση των αμερικανικών και γερμανικών κρατικών ομολόγων περιορίστηκε δραστικά τις πρώτες εβδομάδες της κρίσης, ενώ τώρα έχει σταθεροποιηθεί λίγο πάνω από τις 100 μονάδες βάσης, επίπεδα που είχαμε να δούμε από το 2014.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!