Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Bloomberg: Τα νέα μαθηματικά στον κόσμο του φθηνού πετρελαίου
[Η Ναυτεμπορική]: Bloomberg: Τα νέα μαθηματικά στον κόσμο του φθηνού πετρελαίου

[Η Ναυτεμπορική]: Bloomberg: Τα νέα μαθηματικά στον κόσμο του φθηνού πετρελαίου

Η εφιαλτική κατάρρευση των τιμών του αμερικανικού αργού (υποχώρησαν ακόμη και κάτω από το μηδέν πριν από λίγο καιρό) έχει εντείνει δραματικά τις πιέσεις στους ανεξάρτητους παραγωγούς πετρελαίου των ΗΠΑ, αλλά και στις πετρελαιοβιομηχανίες διεθνώς, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον του κλάδου. Το Bloomberg επισημαίνει ότι για να δοθούν απαντήσεις υπάρχει ένας βασικός δείκτης, που πρέπει όλοι να παρακολουθούν: την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoE).

O δείκτης RoE μετράει την κερδοφορία και τα χρήματα που επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες (ή μετόχους εάν είναι εισηγμένη η εταιρεία). Με άλλα λόγια είναι το κύριο μέτρο για το πόσο αποτελεσματική είναι μία εταιρεία στην παραγωγή κερδών. Επί χρόνια οι πετρελαϊκές απολαμβάνουν πολύ υψηλό RoE επιστρέφοντας έτσι και αρκετό ρευστό στους μετόχους μέσω της ανατίμησης των μετοχών και των μερισμάτων. Ακόμη και στην περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, ο RoE δεν έπεσε κάτω από το 10%.

Ο δείκτης άρχισε να αποδυναμώνεται όταν το πετρέλαιο έπεσε από τα 100 δολάρια το βαρέλι το 2014 σε λιγότερα από 30 δολάρια δύο χρόνια αργότερα, για να ανακάμψει το 2018, αλλά και να κατρακυλήσει και πάλι τα επόμενα χρόνια. Την περίοδο 2016-2017 ο RoE είχε βυθιστεί ακόμη και κάτω από το 5%, το 2018 ανέκαμψε πάνω από το 10% και στα τέλη του 2019 ήταν και πάλι κάτω από το όριο αυτό, στο 9%.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!