Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Άθραυστες οθόνες κινητών τηλεφώνων από γυαλί που μιμείται τα όστρακα
[Η Ναυτεμπορική]: Άθραυστες οθόνες κινητών τηλεφώνων από γυαλί που μιμείται τα όστρακα

[Η Ναυτεμπορική]: Άθραυστες οθόνες κινητών τηλεφώνων από γυαλί που μιμείται τα όστρακα

Οι ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα μια εικόνα της νανοδομής και της διάταξης του υλικού από το οποίο σχηματίζεται τελικά το ανθεκτικό γυαλί.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά δημιούργησαν ένα νέο τύπο γυαλιού που είναι πέντε φορές πιο ανθεκτικό από τα συμβατικά είδη γυαλιού. Αποτελείται από ένα ακρυλικό υλικό που η μικροκοδομή και γενικότερα η διάταξη που επέλεξαν οι ερευνητές να χρησιμοποιήσουν για να σχηματιστεί το γυαλί του προσέδωσαν την εξαιρετική αντοχή και ανθεκτικότητα.

Οι ερευνητές εμπνεύστηκαν τη δημιουργία του γυαλιού από το μάργαρο την ουσία που εκκρίνουν στο εσωτερικό τα μαργαριτοφόρα όστρακα. Το όστρακο εκκρίνει μικροσκοπικούς κρυστάλλους αραγωνίτη (Ca(CO)3), μήκους 15 micron και πάχους 0,5 micron. Οι κρύσταλλοι διατάσσονται ο ένας δίπλα στον άλλο, και σχηματίζουν λεπτά στρώματα. Τα επάλληλα αυτά στρώματα των κρυστάλλων συγκολλούνται πολύ ισχυρά μεταξύ τους, με αντίστοιχα φύλλα, ενός ελαστικού πολυμερούς, που και αυτό εκκρίνεται από το όστρακο. Το υλικό που προκύπτει και καλύπτει το εσωτερικό του κελύφους του όστρακου είναι ισχυρό και ανθεκτικό.

Οι ερευνητές αντέγραψαν αυτή την αρχιτεκτονική στο γυαλί που δημιούργησαν για να αυξήσουν την ανθεκτικότητα του στα χτυπήματα και να μην δημιουργούνται ρωγμές. Επιπλέον μετέβαλαν το επίπεδο της διαθλαστικότητας του υλικού ώστε το γυαλί να γίνει πλήρως διάφανο και να μπορεί έτσι να χρησιμοποιηθεί ως οθόνη κινητών τηλεφώνων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!